Україна за 5 місяців витратила майже 40 мільйонів гривень на зарплати суддям ліквідованого ОАСК

З грудня 2022 року до травня 2023 року Україна виплатила майже 40 мільйонів 970 928 гривень на виплату зарплати суддям ліквідованого скандального Окружного адміністративного суду Києва.  

Про це в блозі на Українській правді повідомляє голова “Автомайдану” Катерина Бутко.

За її інформацію, зокрема одіозний Павло Вовк з 1 грудня по 31 травня отримав майже 1,2 млн грн, а його не менш скандальний заступник Євген Аблов – 1,5 мільйони – найбільше з усіх суддів.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський 13 квітня 2021 року вніс до Верховної Ради як невідкладний проєкт закону № 5369 «Про ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду».

13 грудня 2022 року Верховна Рада розпочала ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва. Втім і досі суд не ліквідований. Судді намагаються оскаржити рішення про ліквідацію та подають численні позови.

ОАСК відомий своїми резонансними рішеннями, серед яких – скасування нового українського правопису, скасування рішення Київради про перейменування Московського проспекту на проспект Бандери, визнання незаконною націоналізацію «Приватбанку», призупинення процесу перейменування УПЦ Московського патріархату, поновлення Романа Насірова на посаді голови Державної фіскальної служби та інші.

Нагадаємо:

  • 26 липня 2019 року НАБУ та ГПУ провели обшуки в Окружному адміністративному суді Києва в рамках розслідування «організації суддями ОАСК винесення свідомо неправосудних судових рішень роботі ВККС». Невдовзі було оприлюднено запис розмов голови ОАСК Павла Вовка. Подробиці — читайте у матеріалі Бюро судової інформації: “Плівки Вовка” що відбувається в ОАСК?».
  • 17 липня 2020 року детективи НАБУ повідомили про підозру у створенні злочинної організації голові Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) Павлу Вовку, його заступнику Євгену Аблову та ще п’ятьом суддям цього суду, а також голові Державної судової адміністрації України Зеновію Холоднюку.
  • Національне антикорупційне бюро оприлюднило записи розмов з суддями Окружного адміністративного суду Києва, які свідчать про корупцію в цьому суді і Державній судовій адміністрації.