Зеленський підписав указ про подолання корупції у судах

Президент Володимир Зеленський своїм указом увів у дію рішення РНБО «Про прискорення судової реформи та подолання проявів корупції у системі правосуддя», згідно з яким за корупцію в судах позбавлятимуть волі на 10 – 15 років з конфіскацією майна.

«Відповідно до статті 107 Конституції України постановляю: Увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 23 червня 2023 року «Про прискорення судової реформи та подолання проявів корупції у системі правосуддя», – йдеться в указі.

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Згідно з рішенням СНБО пропонується, зокрема, внести зміни до Кримінального кодексу в частині посилення кримінальної відповідальності за корупційні кримінальні правопорушення у сфері правосуддя, передбачивши покарання у виді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

Також пропонується посилити роль інституту суду присяжних та розширити його застосування.

Крім того, пропонується проведення Вищою радою правосуддя перевірки всіх суддів Верховного суду на предмет можливого вчинення ними дисциплінарних проступків або грубого чи систематичного нехтування обов’язками судді, підтвердження законності джерел походження майна.

Запропоновано удосконалити порядок обрання суддів Верховного суду до Великої палати Верховного суду та запровадити механізм їх відкликання зборами суддів відповідних касаційних суді.

Розглядається можливість запровадження періодичного психофізіологічного опитування суддів із застосуванням поліграфа тощо.

Кабінету міністрів у взаємодії з Європейською комісією «За демократію через право» (Венеціанська комісія) необхідно буде підготувати концепцію подальшого реформування Конституційного суду України.

Нагадаємо:

  • Верховна Рада 14 липня 2021 року ухвалила закон про реформу Вищої ради правосуддя – ключового органу в судовій системі, який передбачає перевірку на доброчесність членів ВРП, а також змінює порядок притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. Документ передбачає перевірку на доброчесність членів ВРП, а також змінює порядок притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. Також законопроєкт пропонує вирішальну роль міжнародних експертів у відборі членів ВРП.
  • Як пояснюють у Центрі протидії корупції, основна перевага законопроєкту в тому, що він забезпечує перезавантаження ВРП за участі міжнародних експертів, які матимуть вирішальний голос. До цього раніше закликали міжнародні партнери та Венеційськаї комісія.
  • У ЦПК нагадали, що зараз Вища рада правосуддя – це головний орган в системі судової влади країни. У руках членів ВРП зосереджено фактично повний контроль за призначенням і звільненням суддів, їх захистом від неправомірних посягань та притягненням до відповідальності за порушення. До прикладу, саме завдяки ВРП майже всі судді, що забороняли мирні зібрання і переслідували активістів під час Революції Гідності, зберегли свої посади. ВРП також покриває суддів ОАСК та тисне дисциплінарними справами на суддів Вищого антикорупційного суду й відмовляється звільняти суддів, які брешуть в деклараціях, ухвалюють свавільні рішення чи сідають п’яними за кермо.
  • 13 липня 2021 року Верховна Рада ухвалила в цілому закон про перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів України за вирішальної ролі міжнародних експертів у формуванні ВКСС із пропозиціями президента Володимира Зеленського, який раніше ветував цей законопроект.