Четверо колишніх українських суддів з Криму отримали вироки за дарежавну зраду: від 13 до 15 років позбавлення волі

Українські суди оголосили вироки черговим чотирьом колишнім українським суддям з Криму, які після окупації півострова Росією зрадили присязі та пішли на співпрацю з ворогом, влаштувавшись на службу до незаконно створених окупантами судових органів. 

Про це повідомили в пресслужбі Прокуратури Автономної Республіки Крим.

За інформацією Центру журналістських розслідувань, вироки отримали: “судді” незаконного “Ялтинського міського суду” Веденмеєр Марія Вікторівна та Чорна Ольга Володимирівна, а також “суддя” “Первомайського міського суду” Климова Ганна Михайлівна та Ізотенко Денис Олександрович, “суддя” “Алуштинського міського суду”.

“За публічного обвинувачення прокуратури автономії вироки отримали четверо кримських суддів, які перешли працювати на бік ворога. Трьох із них заочно засуджено до 15 років позбавлення волі, ще одного – до 13 років. Усіх їх визнано винними у вчиненні державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України). Своїми діями та рішеннями вони сприяли становленню та зміцненню окупаційних органів правосуддя на півострові, а також надавали допомогу представникам іноземної держави у проведенні підривної діяльності проти України”, – повідомили в прокуратурі.

Нагадаємо:

  • У грудні 2015 року Вища рада юстиції Украни зробила подання про звільнення 277 суддів Автономної Республіки Крим і Севастополя за порушення присяги.
  • 19 квітня 2016 року Верховна Рада України звільнила 198 суддів Автономної Республіки Крим, які порушивши присягу, перейшли на службу до російських окупантів.
  • У січні 2017 року Генпрокуратура України повідомила, що проводить заочне розслідування за підозрою в державній зраді відносно 319 кримських суддів-зрадників.
  • 11 травня 2017 року Вища рада правосуддя України на своєму засіданні звільнила 91 суддю з Автономної Республіки Крим і Севастополя, які після окупації Криму перейшли на службу до Росії.