Канада запровадила санкції проти трьох російських судів

Міністерство закордонних справ Канади в п’ятницю оголосило санкції проти 15 російських фізичних та трьох юридичних осіб через переслідування політичних опонентів і критиків кремлівського режиму.

Про це йдеться в заяві канадського МЗС, яку цитує “Європейська правда”.

Під санкції Канади потрапили високопосадовці російського уряду, судової системи та слідчого комітету, а також три суди, включно з Басманним районним судом Москви, безпосередньо причетні до судів над Владіміром Кара-Мурзою та Алексєєм Навальним.

Кара-Мурзу двічі намагались отруїти за вказівкою Кремля і з квітня 2022 року тримали у в’язниці в Москві за виступи проти війни в Україні. Навальний пережив отруєння “Новічком” у 2020 році й із січня 2021-го перебував в ув’язненні за опозиційну діяльність.

Як зазначає канадське МЗС, після повномасштабного вторгнення в Україну в Росії відбулась хвиля внутрішніх репресій проти антивоєнних протестів й критики та посилився контроль над інформаційним простором.

“Запроваджуючи ці санкції, Канада спільно з Великою Британією та США покладає додатковий тягар на російських посадовців зі сфер правосуддя й безпеки, які причетні до порушень прав людини та є співучасниками невиправданої та незаконної війни Владіміра Путіна в Україні”, – йдеться в заяві.

Загалом від початку війни Росії проти України Канада запровадила санкції проти понад 2400 фізичних та юридичних осіб із росії, білорусі та України. Зокрема, проти оборонних та промислових підприємств, а також російських олігархів та пропагандистів.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.