Російські силовики застосовують психологічний тиск до кримського політв’язня Олега Приходька

Олег Приходько у Південному окружному військовому суді, Ростов-на-Дону Фото: crimean-solidarity.org

Російські силовики у виправній колонії №2 Краснодарського краю систематично застосовують до 64-річного кримського політв’язня Олега Приходька, якого незаконно засуджено за нібито підготовку теракту в Саках та виготовленні вибухівки, потребує юридичної допомоги.

Про це Центру прав людини ZMINA розповіла донька політв’язня Наталія.

Найчастіше чоловіка утримують в одиночній камері, він перебуває в інформаційному вакуумі. Йому не дають телефонувати рідним. Приходько зміг зв’язатися з рідними, лишетколи його етапували з Владимира до Краснодара.

“Він зателефонував нам, спитав, чи отримуємо ми його листи? А ми отримали тільки два, хоча він їх десятками писав. І ми йому десятками. Йому навіть наші листи не віддають”, — сказала вона.

Побачень Олегу Приходьку також не дають. Востаннє його рідні намагалися побачитися з ним у січні 2023 року, ще у Владимирі.

“Ми їздили 16 січня до нього: 38 годин добиралися. Але слідчий не дав побачення. Уявіть собі, ми по зимі, по кучугурах йшли. Простояли біля СІЗО весь день, думали, може, все ж таки дозволять побачити його. Але ні. Батько на нас чекав. Це ж тортури, розумієте? Коли людині не лише фізичне, а й психічне здоров’я намагаються зламати”, — сказала донька політв’язня.

Також вона розповіла, що на батька намагаються тиснути через рідних.

“Залякують його, щоб пішов на умови тюремників. Казав, що до нас можуть прийти, щось підкинути, й у нас будуть проблеми. Тоді я йому відповіла, щоб він не піддавався на жодні провокації”, — сказала вона.

Чоловікові, як і раніше, не надають жодної медичної допомоги в колонії, попри вік і проблеми зі здоров’ям. Ліки — лише ті, що йому передають рідні.

Зараз в Росії розглядають ще одну справу проти Олега Приходька. Родина шукає йому адвоката, але поки що через відсутність захисника не знає про причини порушення нової кримінальної справи проти нього.

Нагадаємо:

  • 3 березня 2021 року суддівська колегія Південного окружного військового суду в російському Ростові-на-Дону засудила українського активіста Олега Приходька до 5 років ув’язнення в колонії суворого режиму. Перший рік свого терміну він повинен буде провести у в’язниці – колонії з найсуворішим режимом, де ув’язнені весь час утримуються в камерах. Крім того, Приходьку призначений штраф в розмірі 110 тисяч рублів (близько 42 тисяч гривень).
  • МЗС України висловило рішучий протест у зв’язку із оголошенням російським судом незаконного вироку громадянину України Олегу Приходьку за сфабрикованими обвинуваченнями в «підготовці терористичного акту, виготовленні і незаконному зберіганні вибухових речовин».
  • Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав Олега Приходька політичним в’язнем.
  • 17 травня 2021 року у Росії Апеляційний військовий суд міста Власіха (Московська область), розглянувши апеляцію захисту, залишив без змін вирок Південного окружного військового суду (Ростов-на-Дону), за яким Олег Приходько був засуджений до 5 років позбавлення волі.
  • В кінці травня 2021 року консул України Тарас Малишевський повідомив, що у Олега Приходька, якого мали етапувати із СІЗО-1 Ростова-на-Дону в колонію суворого режиму для відбування терміну покарання, погіршується стан здоров’я.