Колишнього українського військового з Криму, який зрадив присязі та перейшов на бік РФ, засуджено до 15 років

A Ukrainian serviceman (R) talks to armed men, believed to be Russian servicemen, who stand guard at a military airbase, in the Crimean town of Belbek near Sevastopol March 22, 2014. Russian troops forced their way into a Ukrainian airbase in Crimea with armored vehicles, automatic fire and stun grenades on Saturday, injuring a Ukrainian serviceman and detaining the base's commander for talks. REUTERS/Shamil Zhumatov (UKRAINE - Tags: POLITICS MILITARY) - RTR3I5UJ

Святошинський районний суд Києва оголосив вирок колишньому підполковнику військово-морських сил Збройних Сил України, який у березні 2014 року, на початку окупації Криму Росією, зрадив присязі та перейшов на службу до окупантів. За державну зраду його засуджено до 15 років позбавлення волі. 

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на вирок суду.

За матеріалами справи, засуджений з 2012 року був начальником артилерії 36-ої окремої бригади берегової оборони військово-морських сил ЗСУ на території АР Крим з дислокацією у селі Перевальне.

У 2014 році, коли Росія окупувала півострів, засуджений погодився служити в Чорноморському флоті ЗС РФ на аналогічній посаді. Він передав росіянам українську військову частину з усім майном та документацією, а також допоміг сформувати нові підрозділи артилерії.

У суді колишні колеги обвинуваченого підтвердили, що у березні-квітні 2014 року за наказом вищого командування вони мали виїхати з анексованого півострова, але засуджений залишився.

Оскільки обвинувачений переховується від українських правоохоронців на тимчасово окупованій території, вирок йому було оголошено заочно. Колишнього українського військового, який зрадив присязі, засуджено до 15 років позбавлення волі. Покарання він відбуватиме з моменту затримання.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter