З початку війни поліція зареєструвала понад 93 тисячі звернень про сексуальне насильство з боку окупантів

З 24 лютого 2022 року, з початку повномасштабного російського вторгнення Росії в Україну, Національна поліція отримала понад 93 тисячі телефонних звернень від українців, які зазнали сексуального насильства з боку російських окупантів.

Про це повідомив громадський радник Офісу віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної Сергій Ніжинський.

За його словами, злочини сексуального характеру часто трактують і розуміють тільки як відповідні дії, повʼязані з наругою.

“Насправді, коли під час виїзду з окупованої території відбувається примусове роздягання та огляд, це вже вважається елементом сексуальних злочинів. Тому що дуже часто були ситуації, коли військові примушували чоловіків, хлопчиків, дівчаток роздягатися на блокпостах з метою огляду. Це були мінус 13–14 градусів, мороз. І ці люди вимушені були виконувати ці накази”, – пояснив Ніжинський.

Крім того, такі дії він вважає знущанням і наругою, оскільки російські солдати фотографували українців, скидали відео в інтернет, надсилали своїм родичам у соціальних мережах.

Поліції також відомо, що були випадки зґвалтувань.

Ще один з видів сексуальних злочинів, якого зазнали деякі українці та українки, – це каліцтво та ураження геніталій електричним струмом.

“Також був примус до вступу в статевий звʼязок з іншою особою. Наприклад, коли це були окуповані села, окуповані місця, і люди були без їжі, без води. Вони не могли вийти навіть не те що в магазин, який не працював, а просто дійти до колодязя, набрати води. Їм забороняли. Або казали, вступайте з нами в статевий контакт, тоді ви отримаєте їжу чи ще щось”, – додав радник.

Загалом до Національної поліції надійшло 93 тисячі дзвінків, які правоохоронці скерували до відповідних центрів. Зокрема, громадська організація “Ла Страда” та Гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей систематизують ці злочини.

Понад 200 справ офіційно верифікував і передав до суду Офіс генерального прокурора. Ніжинський підкреслив, що злочини сексуального характеру не мають терміну давності.

Нагадаємо, злочини російських окупантів в Україні, що пов’язані із сексуальним насильством, буде розсідувати команда спеціальної представниці Генерального секретаря ООН з питань сексуального насильства в умовах конфліктів Праміли Паттен.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter