Прокуратура АРК повідомила про підозру пілоту “Уральських авіаліній” за польоти до Криму

Прокуратура Автономної Республіки Крим та Севастополя повідомила про підозру пілоту російської авіакомпанії “Уральські авіалінії” Даміру Юсупову. Він систематично здійснював незаконні рейси до тимчасово окупованого Криму. 

Про це повідомляє пресслужба прокуратури АРК.

Встановлено, що чоловік обіймає посаду командира повітряного судна у компанії «Уральські авіалінії». З 2018 до 2022 року він регулярно та незаконно переправляв пасажирів через державний кордон України – з РФ на територію окупованого півострова Крим та у зворотному напрямку. Загалом ним було здійснено понад 100 рейсів із закритого аеропорту «Сімферополь» до російських аеропортів Москви, Санкт-Петербургу та Єкатеринбургу та у зворотному напрямку”, – повідомили в пресслужбі.
Польоти здійснювалися після закриття Україною усіх повітряних пунктів пропуску через український держкордон, а також всупереч нормам міжнародного права та національного законодавства України. Дії пілота кваліфіковані як незаконне переправлення осіб через державний кордон України (ч. 3 ст. 332 КК України). Санкція статті передбачає до 5 років позбавлення волі.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Росією в березні 2014 року Державіаслужба України прийняла рішення про заборону всіх польотів над кримським півостровом. На початку квітня 2014 року Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) офіційно підтвердила контроль українських авіавластей над кримським авіаційним простором.
  • У квітні 2014 року Європейська організація з безпеки аеронавігації (Євроконтроль), слідуючи конвенції ICAO про міжнародну цивільну авіацію, заборонила польоти до Криму, якщо вони не були узгоджені з українською стороною.