В РФ силовики не допускають адвокатів до заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла та братів Ахтемових

Російські силовики не допускають захисників до кримських політв’язнів: першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського нароуд Нарімана Джеляла та братів Асана та Азіза Ахтемових, яких незаконно засуджено у сфабрикованій ФСБ справі про «диверсію на газопроводі» в селі Перевальне.

Про це повідомила дружина Нарімана Джеляла.

За її словами, у СІЗО, де утримують Джеляла та братів Ахтемових мотивували це тим, що вирок уже оголошений і захисники нібито не можуть здійснювати допомогу.

“Ми маємо на руках ухвалу суду першої інстанції про визнання нас як захисників поряд з адвокатами без обмеження термінів, але нас незаконно не допускають до них.Очевидно було, що є установка, але апелювати нам правовими методами нічим. Тому що таких аргументів немає! Під час прийому один зі співробітників, розуміючи свою неправоту, сказав, що вони завжди так чинили й всі виконували дану вимогу, а те, що ми юридично грамотно підготовлені та “розумні” не дозволяє їм порушити цей усталений устрій і дозволити їм допустити нас”, – написала Джелялова у Facebook.

Вона також додала, що досі їм не надали бодай якийсь правовий документ, який доводить, що вони після стадії апеляції не мають права здійснювати захист інтересів своїх чоловіків на інших стадіях кримінального судочинства.

За словами Джелялової, під час розгляду апеляційної скарги на незаконний вирок, захист подав 25 апеляційних скарг разом із доповненнями та близько десятка клопотань, оскільки матеріали справи містять багато протиріч та фальсифікацій.

“Наприклад: понятий Йожиков, який проходив лише у нашій справі близько 7 разів (що вже є порушенням), брав участь в інших справах також і є співробітником ФСБ; підпис засекреченого свідка Данилова у матеріалах справи підроблений (у різних документах різні підписи одного й того самого свідка (…)”, – навела приклади Джелялова.

Джелялова додала, що факт застосування тортур щодо Джеляла та Ахтемових підтвердився свідченнями свідків звинувачення, про які вони заявили в суді особисто, не був взятий до уваги.

Нагадаємо:

  • 3 вересня в селі Левадки Сімферопольського району співробітники ФСБ обшукали будинок і затримали Асана Ахтемова. 4 вересня співробітники ФСБ вранці провели в селі Первомайське Сімферопольського району обшук в будинку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, після якого його затримали і відвезли в невідомому напрямку. До цього вночі окупанти обшукали будинок і затримали жителя цього села Азіза Ахтемова нібито через причетність до вибуху газопроводу в селі Перевальному 23 серпня.
  • 6 вересня 2021 року «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Нарімана Джелялова. Також «Київський райсуд» обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до  для двоюрідних братів Азіза і Асана Ахтемових, підозрюваних в скоєнні «диверсії» (ч. 1 ст. 281 КК РФ).
  • 23 вересня слідство ФСБ пред’явило Джелялову нове обвинувачення. Тепер він обвинувачується в скоєнні диверсії в складі організованої групи з п. «А» ч. 2 ст. 281 КК РФ (покарання – від 12 до 20 років позбавлення волі). І по ч. 4 ст. 222.1 КК РФ – незаконне придбання, передача, зберігання, перевезення, пересилання чи носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв в складі організованої групи (покарання – від 10 до 15 років позбавлення волі). У листопаді 2021 року Джелялова також обвинуватили в контрабанді вибухового пристрою за ч.3 ст.226.1 КК РФ (незаконний перетин через митний кордон Митного союзу в рамках ЄврАзЕС вибухового пристрою, вчиненого організованою групою).