Суд в РФ зменшив на півроку термін ув’язнення кримчанину, засудженому до 10 років за підпал військомата

Третій апеляційний суд загальної юрисдикції у  Сочі (РФ) переглянув вирок кримчанину Ігорю Купичу, якого окупанти звинуватили у пробі підпалу військкомату та вибуху на залізниці. Суд зменшив термін його покарання на 6 місяців. 

Про це повідомляє Кримська правозахисна група.

Ігоря Купича було засуджено 30 березня 2023 року. “Верховний суд” Криму призначив йому покарання у вигляді 10 років ув’язнення зі штрафом у розмірі 70 тисяч рублів.

Як йдеться у вироку “Верховного суду”, 28 травня 2022 року Купич нібито підготував “коктейлі Молотова”, які кинув у будівлю військомата у Сімферополі, чим завдав матеріальних збитків майже на 7 тисяч рублів (близько 2 тисяч гривень-ред.). Судячи з показів “свідків”, пожежі не було, вони лише помітили “сліди займання під вікнами”.

Окупаційне слідство вважає також, що Купич нібито планував вибух залізниці у Криму. Як йдеться у документі, Купич нібито збирався підірвати залізничну колію, для чого заздалегідь придбав протитанкову міну (яку нібито зберігав вдома) і фотографував залізничний міст, щоб визначити місце для розміщення вибухового пристрою. Проте його арештували, тому “він не довів злочин до завершення”.

“Мотивом вчиненого Купичем злочину була його незгода з проведенням СВО на території України. Купич був агресивно налаштований до російських військових”, – йдеться у рішенні “суду”.

На судовому засіданні Ігор Купич стверджував, що докази проти нього сфабриковані. Наприклад, “слідчі” взяли у нього букальний епітелій, який пізніше перенесли на “докази”. Проте “суддя” Хіневич заявила, що ці заяви – “надумані”. Крім того, всі доводи, які заявляв адвокат, були проігноровані, зокрема, про проведення додаткових експертиз.

За словами керівниці КПГ Ольги Скрипник, справа Ігоря Купича – політична. І використовується, зокрема, для пропагандистських цілей окупантів.