Від завтра російські окпуанти розпочинають роботу “федеральних судів” на тимчасово окупованих територіях України

Російські окупанти анонсують початок роботи незаконно створених “федеральних судів” на тимчасово окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей, а також у так званих “ДНР” та “ЛНР”. 

Пленум Верховного суду РФ визначив днем початку роботи 21 вересня.

Незаконно створені судові органи будуть працювати на базі захоплених українських судів. Перехідний період, зп час якого нібито мають бути завершені всі інтеграційні процеси, Верховний суд визначив до 1 січня 2026 року.

Відомо, що до окупаційних “судів” було призначено лише 258 “суддів” із 1115 запланованих Росією.

Нагадаємо:

  • У грудні 2015 року Вища рада юстиції Украни зробила подання про звільнення 277 суддів Автономної Республіки Крим і Севастополя за порушення присяги.
  • 19 квітня 2016 року Верховна Рада України звільнила 198 суддів Автономної Республіки Крим, які порушивши присягу, перейшли на службу до російських окупантів.
  • У січні 2017 року Генпрокуратура України повідомила, що проводить заочне розслідування за підозрою в державній зраді відносно 319 кримських суддів-зрадників.
  • 11 травня 2017 року Вища рада правосуддя України на своєму засіданні звільнила 91 суддю з Автономної Республіки Крим і Севастополя, які після окупації Криму перейшли на службу до Росії.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter