Екссуддя Чаус намагається оскаржити вирок, яким його засуджено до 10 років

Колишній суддя Дніпровського районного суду Києва Микола Чаус намагається оскардити вирок Вищого антикорупційного суду, яким його визнано винним у хабарництві й засуджено до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на «Судову владу».

Апеляційна скарга до Апеляційної палати ВАКС надійшла 18 липня. Розгляд справи запланований на 7 вересня.

Нагадаємо:

  • 9 серпня 2016 року Суддя Дніпровського районного суду Києва Микола Чаус був викритий на хабарі в 150 тисяч доларів за присудження умовного терміну для 74-річної пенсіонерки, яка торгувала наркотичними речовинами. Отримані гроші суддя поклав у скляні банки, одну з яких встиг закопати. Детективи НАБУ встановили, що в 2015-2016 роках він неодноразово вимагав хабара, в тому числі 100 і 150 тисяч доларів за винесення певного судового рішення.
  • 6 вересня 2016 року Верховна Рада підтримала подання Генпрокуратури України про надання згоди на затримання та арешт (взяття під варту) судді Чауса.
  • З 11 листопада 2016 року Чаус знаходився в міжнародному розшуку по лінії Інтерполу з метою арешту і подальшої екстрадиції в Україну.
  • 1 березня 2017 року Чаус був затриманий в Молдові. У Спеціалізованій антикорупційної прокуратурі (САП) заявили, що вимагатимуть видачі Миколи Чауса, затриманого в Молдові. На початку березня документи на екстрадиційний арешт судді спрямовані молдавській стороні. Чаус знаходився під домашнім арештом в Кишиневі.
  • 30 липня 2021 року викраденого екс-суддю Миколу Чауса знайшли в селі Мазурівка у Вінницькій області. Його спочатку затримали поліцейські, а потім прибули співробітники СБУ і відвезли Чауса до Києва. Національне антикорупційне бюро України попросило правоохоронців передати Чауса детективам НАБУ.
  • Співробітники НАБУ намагались зупинити автомобіль СБУ з Чаусом, проте спецслужба ігнорувала запит. НАБУ також оприлюднило відео, на якому видно, як детективи Бюро вимагають зупинитися водія автомобіля, в якому імовірно знаходився суддя Чаус, проте їхні вимоги ігноруються. Обидва автомобілі заїхали у двір Центрального управління СБУ на вул. Володимирській. Детективів НАБУ на територію не пропустила охорона.