НАЗК додав до списку спонсорів тероризму PepsiCo та Mars

Національне агенство з питань запобігання корупції додав до переліку міжнародних спонсорів війни додали дві харчові корпорації PepsiCo та Mars. 

Про це повідомили у НАЗК.

PepsiCo працює в Росії з 1974 року, має 19 заводів, близько 20 тисяч співробітників та 40 тисяч сільськогосподарських працівників, кажуть в агенції. За показником чистого прибутку компанія є четвертою за розміром в галузі напоїв і харчових продуктів у РФ.

Щодо Mars, то ця компанія працює в країні понад 30 років, інвестувала в російську економіку 2,5 мільярда доларів, створила понад 6 тисяч робочих місць та має на території РФ 10 фабрик.

Обидві компанії за минулий рік наростили прибутки. Так, PepsiCo збільшила виторг до 2,59 мільярда доларів, зокрема, чистий прибуток виріс на 333% до 525 мільйонів доларів, порівняно з 2021 роком. З цих грошей до бюджету Росії сплатили понад 115 мільйонів доларів або 8,29 мільярда рублів.

Виторг Mars за минулий рік у РФ збільшився до 2,45 мільярда доларів, чистий прибуток збільшився на 59% до 377 мільйонів доларів, а з цих грошей до російської бюджету пішло понад 93 мільйони доларів або 6,76 мільярда рублів.

Обидві компанії обіцяли після початку повномасштабного вторгнення росіян в Україну, між іншим, припинити рекламувати власну продукцію та зупинити виробництво, втім, цього так і не сталось.

Раніше  Національне агентство з питань запобігання корупції внесло до переліку спонсорів та причетних до розв’язаної Росією війни китайську групу компаній Alibaba Group Holding Limited, що володіє інтернет-магазином AliExpress.

Наразі у переліку спонсорів війни понад 24 тисячі осіб, а також щонайменше 25 провідних світових компаній, серед яких китайські Xiaomi й Great Wall, угорський OTP Bank, австрійський Raiffeisen Bank International, французька мережа Auchan та інші.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter