Слідком РФ відмовився відкрити справу за бездільяність лікарів і керівництва СІЗО, де помер політв’язень Гафаров

Слідчий комітет РФ відмовився відкрити кримінальну справу проти співробітників та лікарів СІЗО №5 Ростова-на-Дону, через бездіяльність яких помер незаконно засуджений 61-річний  політв’язень, фігурант так званої “справи Хізб ут-Тахрір” Джеміль Гафаров. 

Про це повідомляє “Кримська солідарність” з посиланням на адвокату Ріфату Яхіна.

“З юридичного погляду рішення, звісно, незаконне. Тому що перевірка не є об’єктивною та проведена в односторонньому порядку, опитали лише співробітників державної служби — начальника СІЗО, фельдшера, які лише констатували те, що сталося. Хоча навіть вони вказували, що Гафаров постійно скаржився на стан здоров’я. Цей факт ніхто не заперечує”, — уточнив Яхін.

Водночас у відповіді слідкому на запит адвоката йдеться про те, що фельдшер медсанчастини №61 С.І. Кудимов неодноразово чув, як Гафаров, який мав інвалідність другої групи, просив про допомогу, і ці прохання ним нібито виконувалися.

Фельдшер підкреслив, що до його обов’язків не входить етапувати хворих до інших клінік, тому про заяву адвоката Едема Семедляєва направити Гафарова до платної лікарні він не знав.

Начальник філії медчастини №14, яка знаходиться під відомством МСЧ-61 і до якої був прикріплений кримський татарин, Т.Ю. Гулякіна, відповіла, що його доправили до лікарні 8 лютого 2023 року. Його оглянули, жодних скарг Гафаров нібито не висловлював, наголосила вона у власних свідченнях. Політв’язня помістили на карантин, скарг знову не було, але 10 лютого йому стало погано, і він покликав лікаря.

Його виявили напівсидячим на ліжку, він хрипів, пульс був слабким, тиск 60/30. Його почали реанімувати, але “позитивного результату ці дії не принесли”. За пів години медики констатували біологічну смерть. Гулякіна впевнена, що “протиправних дій щодо Гафарова вчинено не було і медична допомога була надана у повному обсязі та своєчасно”.

Начальник СІЗО №5 Ростова-на-Дону Павло Лазаренко розповів: коли Гафаров перебував у ростовському ізоляторі, кримський татарин “неодноразово скаржився на здоров’я” і “неодноразово проходив лікування та перебував під наглядом у медсанчастині №61”.

За словами Лазаренка, 25 січня 2023 він отримав від адвоката Семедляєва документи про те, що Гафарова необхідно доправити до платної клініки, оскільки йому стає гірше, він відчуває сильні болі в серці, головний біль, у нього утруднене дихання й високий тиск.

Начальник СІЗО заявив, що проєкт відповіді Семедляєву потрапив йому на підпис 2 лютого, а вже 8-го Гафарова етапували у СІЗО №3 Новочеркаська. На момент етапування Гафаров скарг на здоров’я не висловлював, стверджує Лазаренко.

Російські слідчі дійшли висновку, що в діях опитаних фахівців “немає ознак складу злочину” й що їхні дії “не спричинили суттєвого порушення прав та законних інтересів громадян”, пише “Кримська солідарність”.

Нагадаємо, Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону оголосив вирок у кримінальній справі щодо кримських політв’язнів Сервета Газієва, Джеміля Гафарова, Ерфана Османова, Аліма Карімова та Сейрана Муртази. Їх засуджено до 13 років позбавлення волі. Вони є фігурантами так званої “справи Хізб ут-Тахрір” та визнанні винними у нібито “участі у терористичній організації” та “підготовці до захоплення влади”.

Як відомо, Джеміль Гафаров мав другу групу інвалідності  – у нього була хронічна ниркова недостатність четвертого ступеня та пов’язані із цим хвороби серця. Джеміль Гафаров помер у лютому 2023 року в СІЗО міста Новочеркаськ .