Російський суд оголосив черговий вирок у справі Хізб ут-Тахрір: п’ятеро кримських татар засуджені до 13 років колонії

Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону оголосив вирок у кримінальній справі щодо кримських політв’язнів Сервета Газієва, Джеміля Гафарова, Ерфана Османова, Аліма Карімова та Сейрана Муртази. Їх засуджено до 13 років позбавлення волі. Вони є фігурантами так званої “справи Хізб ут-Тахрір” та визнанні винними у нібито “участі у терористичній організації” та “підготовці до захоплення влади”.

Про це повідомляє “Кримська солідарність”.

Суд також додав і обмеження свободи пересування після звільнення терміном на 1 рік, для Сервета Газієва та Аліма Карімова – 1 рік та 6 місяців.

Умови обмежень забороняють виходити з дому з 22 до 6 години, відвідувати масові заходи, брати участь у них, виїжджати з Криму без дозволу наглядового органу, змінювати місце проживання. Підсудним потрібно буде з’являтися до ФСВП 2 рази на місяць для реєстрації.

Вирок суду підсудні слухали у чорних футболках з гаслами: «Народженим у депортації помирати теж у депортації?», «Іслам — не одно тероризм, стоп 205.5», «Ліквідація всіх незгодних», «Іслам проти терору та насильства», стоп 205.

Двоє підсудних -Сервет Газієв та Джеміль Гафаров -похилого віку з інвалідністю та мають багато хронічних захворювань.

Напередодні вироку суд відмовив обвинуваченим у виступі з останнім словом.  Усі політв’язні вимагали застосувати до них IV Женевську конвенцію.

Нагадаємо, 27 березня 2019 року російські силовики обшукали в Криму будинки кримськотатарських активістів, зокрема активістів громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Загалом затримано 24 активісти за звинуваченням в участі в забороненій у Росії та окупованому Криму організації “Хізб ут-Тахрір”. Едем Яячиков зник, його місце перебування невідоме з 27 березня. Пізніше був затриманий ще один підозрюваний Раїм Айвазов.

Кримських татар мусульмани звинувачуються за ч. 1 ст. 205.5 КК РФ (“Організація діяльності терористичної організації”) та за ч. 2 ст. 205.5 КК РФ (“Участь у діяльності терористичної організації”. Всім фігурантам справи було також висунуто звинувачення за ч. 1 ст. 30 та ст. 278 КК РФ (“Приготування до насильницького захоплення влади” за самі дії осудні ним за ст. 205.5 КК РФ.

Згідно з матеріалами справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували вчиняти терористичні акти та не закликали інших до здійснення терористичних дій. Але для обвинувачення за цими статтями достатньо лише участі у діяльності організації, яка входить до списку визнаних терористичними на території РФ.

У сторони захисту за час судового процесу набралося безліч претензій до якості попереднього слідства, фактів вербування нових прихильників внаслідок ведення “даваату”, регулярного відвідування “халакатів” обов’язкових для учасників визнаної терористичної та забороненої в Росії “Хізб ут-Тахрір” не було зафіксовано слідчими ФСБ.

Як відомо, Джеміль Гафаров мав третю групу інвалідності ще до свого арешту у 2019 році – у нього хронічна ниркова недостатність четвертого ступеня та пов’язані із цим хвороби серця. За твердженням його адвоката Ріфата Яхіна, перебування у слідчому ізоляторі загрожує його здоров’ю. Наразі медики поставили йому другу групу інвалідності.

Сервет Газієв страждав на підвищений артеріальний тиск. Починаючи з травня 2019 року, практично кожне судове засідання з ним відкладалося через необхідність викликати йому швидку допомогу – з 13 травня по 10 червня 2022 року лікарі приїжджали до суду 5 разів. Найчастіше лікарі кололи йому знеболювальні та виїжджали без рекомендацій госпіталізації. Коли перестали допомагати й анестетики — політв’язню влаштували постільний режим у СІЗО. 28 червня 2022 року у Сервета стався мікроінсульт, у нього паралізувало праву частину особи.