Офіс генпрокурора повідомив про підозри начальнику “поліції” Нової Каховки та його підлеглим, які викрадали та ув’язнювали цивільних

Офіс Генерального прокурора повідомив підозри начальнику незаконно створеної російськими окупантами “поліції” Нової Каховки Віктору Конику та його підлеглим, які причетні до викрадення та незаконного увʼязнення цивільних мешканців.

Підозри опубліковані на сайті Офісу генпрокурора.

Підозри повідомлені: Віктору Конику, його заступнику Сергію Томку, заступниці начальника слідчого відділення Наталії Мурмій, начальнику слідчого ізолятору Миколі Насєдкіну та поліцейським Єгору Кузакову, Володимиру Сільченко, Степану Федчишину. Також підозру за колабораціонізм отримала місцева директорка садочку Наталія Харченко 1960 р.н., яка видавала окупантам проукраїнських мешканців Нової Каховки.

За матеріалами справи, за вказівками Коника, його підлеглі виявляли і затримували проукраїнськи налаштованих людей, проводили з ними розʼяснювальні бесіди з погрозами розправою, якщо вони не змінять свою позицію та не почнуть співпрацювати з РФ.

Коник і його заступник Томка організовували роботу окупаційної поліції у місті і підтримували зв’язок з російською окупаційною владою та координували своїх підлеглих. Підозрювані Мурмій і Насєдкін відповідали за заміну на адмінбудівлях української символіки на російську, у чому їм також допомагав Томка. Насєдкін разом із Кузаковим, Федчишиним і Сільченко виявляли та затримували місцевих патріотів. Далі безпосередньо Насєдкін контролював утримання потерпілих в ізоляторі.

Як вбачається із текстів підозр, колаборанти викрадали людей на вулиці, маючи попередню інформацію про їхні патріотичні погляди. Затриманих допитували і утримували у відділку декілька днів.

Наприкінці березня 2022 року окупанти оголосили, що всі керівники міських рад, які не хочуть співпрацювати з росіянами, повинні протягом 24 годин залишити окуповану Херсонщину.

1 квітня минулого року до тодішнього мера Таврійська Миколи Різака зателефонував призначений окупантами голова ВЦА Новокаховської громади й велів йому зʼявитися в адміністрацію. Побоюючись негативних наслідків, чоловік у той же день зустрівся із ним, але співпрацювати відмовився. Тоді російські військовослужбовці просто в кабінеті наділи Різаку кайданки на руки та мішок на голову. Його доставили до відділку окупаційної поліції. 3 квітня затриманому стало погано і його під охороною військових помістили до лікарні. У подальшому під приводом поховання батька Різак 15 квітня покинув лікарню, а потім із з сім’єю зумів вибратися на підконтрольну Україні територію.

Дії поліцейських кваліфікуються як незаконне позбавлення людей волі (ч.3 ст.146 КК), інформаційна співпраця з державою агресором і її окупаційною адміністрацією (ч.6 ст.111-1 КК), а також колабораціонізм, тобто зайняття посад у незаконних правоохоронних органах на окупованій території (ч.7 ст. 111-1 КК).