Британія припинила розслідування справи проти Фрідмана за ухилення від санкцій

Національне агентство з боротьби зі злочинністю Великої Британії припинило розслідування справи про ймовірне ухилення від санкцій російського мільярдера Михайла Фрідмана.

Про це повідомляє Bloomberg.

Наприкінці минулого року поліція провела обшук  у будинку олігарха на півночі Лондона. Тоді понад 50 силовиків вилучили “цифрові пристрої та значну кількість готівки”.

“NCA може підтвердити, що не буде робити жодних подальших дій проти Михайла Фрідмана на підставі ордера, виписаного в Атлон-Хаусі в грудні 2022 року”, – пише Bloomberg з посиланням на заяву представника NCA.

Він додав, що розслідування продовжується щодо пов’язаних підозрюваних, які “підпадають під ширше розслідування”.

Фрідман є одним з найвідоміших російських олыгархів, який заробив мільярди в банківській, нафтовій сферах та у роздрібній торгівлі.

Велика Британія та ЄС запровадили санкції проти Фрідмана та його партнерів невдовзі післяпочатку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, заморозивши його активи. Він залишився жити в Лондоні. США запровадили санкції минулого місяця.

Розслідування, як повідомляє NCA, було пов’язане з передбачуваною виплатою кредиту з “Альфа-банку” його виконавчому помічнику перед тим, як проти олігарха ввели санкції.

Агентство визнало, що ордер на обшук містить “технічні помилки”.

На судовому засіданні в липні Фрідман заявив, що обшук був незаконним і спирався на “компромат”, включаючи звіт 15-річної давнини, в якому містилася низка недоведених кримінальних звинувачень.

Фрідман відмовився коментувати рішення NCA.

“Тим не менш, розслідування для Фрідмана не закінчилися. На нього чекає окреме розслідування в Україні щодо його участі у фінансуванні російської війни через підконтрольний йому інвестиційний консорціум “Альфа-груп”, – додає Bloomberg.

Нагадаємо, Національне агентство по боротьбі зі злочинністю Великої Британії затримало російського мільярдера Михайла Фрідмана за підозрою у відмиванні грошей.

Михайло Фрідман – російський олігарх, уродженець Львова, який з 28 лютого цього року потрапив під санкції Євросоюзу, а з 15 березня – під санкції Великої Британії.

Українська філія російського банку Альфа-банк Україна з 2011 до 2018 року була титульним спонсором фестивалю Alfa Jazz Fest, який з 2018 року називається Leopolis Jazz Fest.

У червні 2022 року суд заарештував цінні папери та кошти на суму 53,4 млн грн у компанії з виробництва та реалізації мінеральної води “Моршинська”, яка належить Фрідману та його партнерам.