Міжнародний суд ООН поновлює слухання за позовом України проти РФ за конвенцією про геноцид

18-27 вересня в Міжнародному  Суді ООН у Гаазі пройдуть слухання по справі України проти РФ «Щодо звинувачень у вчиненні геноциду відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього». В спір втрутились 32 інші держави.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Спір стосується «тлумачення, застосування та виконання Конвенції 1948 року про запобігання злочину геноциду і покарання за нього», зазначено в позові української сторони. Офіційний Київ подав заяву до Міжнародного суду ООН 26 лютого 2022 року – через два дні після початку повномасштабного військового вторгнення РФ.

По-перше, українська сторона категорично заявляє, що на її території не було геноциду, через який Росія, за словами її президента Володимира Путіна, вторглася в Україну. «Російська Федерація неправдиво стверджує, що в Луганській і Донецькій областях України мали місце акти геноциду, і на цій підставі визнала так звані «Донецьку народну республіку» та «Луганську народну республіку», а потім оголосила й розпочала «спеціальну військову операцію» проти України», – ідеться в позові.

По-друге, Київ просить суд «установити, що Росія не має законних підстав вживати заходів на території України і проти неї з метою запобігання та покарання за нібито геноцид».

По-третє, українська сторона сама звинувачує РФ у «плануванні актів геноциду в Україні» і стверджує, що Росія «навмисно вбиває представників української національності та завдає їм серйозних каліцтв».

На майбутніх слуханнях йтиметься про юрисдикцію суду і прийнятність скарги України. Російська сторона висунула попередні заперечення і представить їх 18 вересня.

Одна зі сторін – традиційно це відповідь – може оскаржити юрисдикцію суду у справі або заявити, що суд не може розглядати справу з інших причин, пояснили в пресслужбі Міжнародного суду ООН. У разі такої сторони висуває заперечення проти юрисдикції суду або прийнятності скарги, а суд передбачає розгляд по суті. Інші сторони пропонуються відповісти на ці заперечення. Письмові заяви будуть опубліковані судом у перший день слухання, що допоможе краще досягти їхньої позиції, кажуть експерти. А втім, позиція України і так зрозуміла, а ось які аргументи наведе Росія – поки що невідомо.

Тоді суд заслухає сторони і винесе рішення. Якщо він визнає, що має юрисдикцію і що позов є повністю або частково прийнятим, розгляд по суті відновитися. В іншому випадку процес завершиться. Цей етап слухань триватиме до 27 вересня, але рішення про юрисдикцію буде винесено пізніше. Чи розглядати справу по суті – вкрай важливо ще й тому, що це вплине на забезпечувальні заходи, які хочуть і суто юридично, але є чинними. Якщо суд погодиться з РФ і визнає, що не має юрисдикції, то забезпечувальні заходи будуть скасовані.

Участь у засіданні візьмуть 26 із 27 країн Євросоюзу – всі, крім Угорщини, а також Ліхтенштейн, Норвегія, Канада, Великобританія, Нова Зеландія та Австралія. Чехія і Словаччина, Люксембург і Швеція, а також Канада й Нідерланди виступають парами.

Нагадаємо, 27 лютого 2022 року Україна направила позов проти Росії до Міжнародного суду ООН.

Україна просила суд наказати РФ негайно призупинити розпочаті 24 лютого 2022 року воєнні дії, заявленою метою яких є “запобігання і покарання” нібито геноциду в Луганській та Донецькій областях України.

А також, щоб Російська Федерація негайно забезпечила, щоби будь-які військові або нерегулярні збройні формування, якими вона керує або підтримує, а також будь-які організації та особи не сприяли «військовим операціям», метою яких декларується “запобігання” чи “покарання” за нібито вчинення Україною геноциду.

Вже 16 березня 2022 року Міжнародний суд ООН в Гаазі 16 березня виніс рішення у справі України проти Росії і зобов’язав РФ припинити воєнні дії в Україні, які, як заявлено, відбуваються з метою “запобігання і покарання” нібито геноциду в Луганській та Донецькій областях України.

20 серпня 2022 року Європейський Союз подав до Міжнародного суду ООН інформацію у межах справи України проти РФ щодо звинувачень у “геноциді”, які країна-агресор використала на виправдання вторгнення в Україну.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter