Росія утримує в Криму понад 180 політв’язнів

В тимчасово окупованому Криму Росія незаконно утримує 186 громадян України, 30 з них перебувають під арештом, 138 – ув’язнені, 18 – не мають жодного статусу.

Про це повідомляє  ZMINA з посиланням на Представництво президента України в Автономній Республіці Крим.

Російські окупанти створюють нелюдські умови в СІЗО і колоніях, щоб схилити до співпраці громадян України, сказала постійна представниця президента України в АРК Крим Таміла Ташева.

“Це ще раз підтверджує, що дії Росії переходять усі межі та потребують негайної реакції з боку міжнародної спільноти. Ми в представництві вкотре закликаємо об’єднати зусилля задля якнайшвидшого припинення злочинів РФ та зупинення кричущих порушень прав людини. Це, звісно, неможливо без фізичного звільнення Кримського півострова”, – сказала вона.

Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя здійснює процесуальне керівництво у 127 кримінальних провадженнях за фактами незаконного позбавлення волі осіб за їхню проукраїнську позицію чи участь у відповідних заходах, а також в одному – за фактом неналежного надання меддопомоги українським політв’язням.

Як повідомлялося, за даними Кримськотатарського Ресурсного Центру станом на квітень 2023 року, в окупованому Криму росіяни незаконно утримують 168 кримських політв’язнів, 119 з них – кримські татари.

За даними КримSOS, станом на 14 березня 2023 року з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну щонайменше 644 громадяни України стали жертвами насильницьких зникнень у Херсонській області. У багатьох випадках російські окупанти вивозять їх до окупованого Криму.

Центр журналістських розслідувіань постійно інформує про те, що російські окупанти викрадають жителів тимчасово зайнятих територій. Декого повертають додому, декого – депортують, а з деяких мешканців ліплять «терористів» і «шпигунів».