Суд РФ залишив чинним незаконний вирок фігурантам так званої “справи Хізб ут-Тахрір”

Апеляційний військовий суд у Власисі залишив чинним вирок фігурантам «другої Сімферопольської групи» у справі Хізб ут-Тахрір. Раніше Південний окружний військовий суд засудив Сервета Газієва, Аліма Карімова, Сейрана Муртазу, Ерфана Османова та Джеміля Гафарова до 13 років у колонії суворого режиму.

Про це повідомляє Кримська солідарність з посиланням на адвоката Еміля Курбедінова.

Він повідомив, що 60-річний Гафаров встиг подати апеляційну скаргу на свій вирок до того, як помер у СІЗО Новочеркаська.

Захисник наголосив, що раніше суд виніс вирок «з порушенням усіх мислимих та немислимих законів та міжнародних норм права». За словами Курбедінова, і під час слідства, і під час судового розгляду регулярно порушувалися права обвинувачених.

Так, за весь процес Південний окружний військовий суд не дав сказати 63-річному Сервету Газієву жодного слова. Він розмовляв рідною кримськотатарською мовою і просив перекладача. Наразі, коли розглядалася апеляція, суд знову не надав Газієву перекладача і не дозволив виступити з останнім словом.

Газієв також розповів Курбедінову, що минуло більше року після його інсульту та що його здоров’я погіршується. Жодної допомоги він не отримує, а все, що йому роблять медики, це знеболювальні уколи. Рік тому, коли літній кримський татарин був в іншому СІЗО, його обстежили, але досі не назвали діагноз. Курбедінов зазначив, що у його підзахисного погано працює одна сторона обличчя, рука та інші частини тіла.

“Як і Джеміль аг’а, який постійно казав, що йому погано і що він потребує медичної допомоги, який, як мученик, помер у катівнях, літній Сервет аг’а давно просить провести адекватне обстеження та призначити лікування, але цього не відбувається”, – зазначив Еміль. Курбєдінов.
Ерфан Османов також наголосив, що над його співвітчизниками знущаються.

Нагадаємо, у січні 2023 року Південний окружний військовий суд засудив п’ятьох кримських татар до 13 років позбавлення волі. Крім того, Сервету Газієву та Аліму Каримову призначили обмеження у пересуванні на рік та шість місяців, решті – на рік. Джеміль Гафаров помер ув’язнено 10 лютого.

25 кримськотатарських громадських активістів — Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Меджит Абдурахманов, Яшар Муєдінов, Білял Аділов, Джеміль Гафаров, Різа Ізетов, Ізет Абдуллаєв, Асан Яніков, Шабан Умеров, Тофік Абдухта лов, Яким Бекіров, Фарход Базаров, Сервет Газієв, Сейран Муртаза, Ерфан Османов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров і Раїм Айвазов — звинувачувалися в причетності до ісламської політичної партії «Хізб ут-Троріст», чинною без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу.

Джеміль Гафаров – помер 10 лютого 2023 року в СІЗО-3 Новочеркаська УФСІН Росії по Ростовській області. Розтин показав, що смерть настала від гострої серцево-судинної недостатності, до якої призвела атеросклеротична хвороба серця. Політвязень помер через кілька днів етапу до Новочеркаська.