Суд у Москві відхилив апеляцію адвокатів Леніє Умєрової, яку підозрюють у “шпигунстві”, та залишив її під вартою до 4 жовтня

Москоський міський суд відхилив апеляцію адвокатів Леніє Умєрової, яку ФСБ підозрює у нібито «шпигунстві», та залишив її в СІЗО до 4 жовтня. 

Про це повідомляє Кримська солідарність.

Засідання суду пройшло у закритому режимі. Як розповіла адвокат Умерової Ольга Дінзе, Ленія не змогла бути присутньою навіть по відеозв’язку через складні процедури доставки.

У СІЗО до Леніє ходять лише адвокати, а родичам так і не дозволили дзвонити та бачитися з дівчиною. Зараз українка багато читає та займається англійською мовою.

Раніше інший її адвокат Дмитро Дінзе заявляв, що вимоги сторони захисту до запобіжного заходу не змінилися — адвокати наполягали на підписці про невиїзд. Батьки Умерової були готові винайняти для неї житло в Москві, щоб вона могла брати участь у слідстві та суді.

Нагадаємо:

  • 4 грудня 2022 року російські силовики затримали після перетину грузино-російського кордону нібито за порушення правил режимної зони 25-річну Леніє Умерову, яка їхала з Києва до окупованого Криму через погіршення стану її батька, який страждає від онкологічного захворювання. До 16 березня Леніє утримували в Центрі тимчасового утримання іноземних громадян біля Владикавказу. Приміський райсуд визнав дівчину винною у «порушенні режиму державного кордону» (ч.1 ст. 18 КоАП РФ) та оштрафував її на 2 тисячі рублів.
  • Вночі 16 березня 2023 року Умерову випустили із центру утримання іноземців. Проте її схопили невідомі, одягли на голову пакет, привезли до незнайомого району Владикавказу та залишили там. Майже одразу Умерову затримав наряд поліції, який склав на неї протокол про непокору поліцейським. Ленінський райсуд Владикавказу призначив їй 15 діб адмінарешту.
  • Поки Умерова перебувала в ІТТ, на неї знову склали аналогічний протокол: нібито дівчина відмовилася віддавати свій телефон поліцейським. 27 березня той самий суд знову призначив їй 15 діб арешту. Леніє перевезли до ІТТ міста Беслан.
  • 9 квітня 2023 року на дівчину знову склали протокол за непокору поліцейським. 11 квітня Совєтський райсуд Владикавказу призначив їй 15 діб арешту.
  • 26 квітня 2023 року Совєтський райсуд Владикавказу вкотре визнав Ленію Умерову винною у непокорі співробітникам поліції та призначив їй 15 діб адмінарешту.