Росіяни продовжують заперечувати, що утримують у Сімферопольському СІЗО іспанського волонтера Маріо Калатаюда

Іспанський волонтер Маріо Гарсія Калатаюд знаходиться у російському полоні 536 днів. Попри свідчення людей, яких випустили з сімферопольського СІЗО №2, ФСБ та Слідчий комітет РФ заперечують сам факт утримання волонтера. 

Про це повідомляє ZMINA з посиланням на дружину Маріо Гарсії Калатаюда Тетяну Маріну.

“З Маріо справи погані. ФСБ постійно бреше, що у них його немає. Наші адвокати надсилали багато запитів до ФСБ та Слідчого комітету. Однак кожного разу вони отримували одну й ту саму відповідь – російська сторона іспанців не утримує”, – каже з сумом жінка.

За словами Маріної, свідки, які виходили з сімферопольського СІЗО №2, підтверджують факт знаходження Маріо саме у тій в’язниці. Ба більше, колишні полонені розповідають жінці про те, як він себе там поводить та манеру його спілкування. Тому у неї немає жодних сумнівів, що у Криму утримують саме іспанського волонтера.

“Сумнівів у тому, що там тримають саме його, у мене немає. З якою метою його там ховають? Чому не підтверджують факт його перебування там? Я не знаю. Як на мене, Росія має підтвердити, що іноземний громадянин, якого намагається звільнити Іспанія, перебуває у них в полоні. Однак з невідомих мені причин вони чомусь цього не роблять”, – каже цивільна дружина волонтера.

Як зазначила Тетяна Маріна, наразі серйозних проблем зі здоров’ям у Маріо немає. Втім, тортури, застосовані до нього у сімферопольському СІЗО №1 та ІТТ у Херсоні, даються взнаки.

Маріна додала, що останнім часом росіяни припинили знущатися з іспанця:

“Зараз з ним більш-менш нормально поводяться. Напевно, через те, що я почала у публічному просторі розповідати про його проблеми зі здоров’ям”.

Як повідомлялось, 19 березня 2022 року в окупованому Херсоні зник іспанський волонтер Маріо Ґарсіа Калатаюд. Його цивільна дружина Тетяна Маріна розповіла Центру журналістських розслідувань, що окупанти викрали Маріо Калатаюда просто на порозі будинку, куди він повертався після участі у проукраїнському мітингу в центрі Херсона.

Кореспондент ЦЖР Олег Батурін, якого окупанти також викрали і катували на підвалах, один час був із Маріо у сусідній камері в херсонському ізоляторі тимчасово утримання на вулиці Теплоенергетиків. «19 березня, це був переддень, як мене відпустили, в ізоляторі з’явився іноземець, який поводив себе дуже експресивно, дуже гучно, я б сказав, феєрично. У нього просто не закривався рот. Він постійно кричав іспанською, що він думає про окупантів, про Путіна, цитував наші всі матюки. Росіяни не могли закрити йому рота, злилися», — розповів Олег Батурін.

Про полоненого іспанця Маріо Ґарсіа Калатаюда розповів і 45-річний ветеран АТО і підприємець із Херсона Максим Негров, який також був одним із в’язнів ізолятору. Координаторка Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник назвала Маріо Гарсію у числі кількох дестяків людей, яких окупанти після викрадення привезли до Криму з Херсонської та Запорізької областей. За її словами, їх утримують без обвинувачень і без будь-яких навіть формальних підстав у новому СІЗО №2 СІмферополя, яке повністю курується ФСБ і не залежить від УФСИН.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.