У Чехії заочно засудили до 21 року найманця, який воював проти ЗСУ

Міський суд Праги заочно засудив до 21 року позбавлення волі громадянина Чехії Альойза Полака, який воював в Україні в лавах терористів. Він був снайпером та вбив, за висновками слідчих, щонайменше чотирьох українських військовослужбовців.

Про це повідомляє Чеське агентство новин.

Прокурор просив для нього 25 років за ґратами. Захисник одразу оскаржив вирок, зазначивши, що його клієнт, ймовірно, вже мертвий.

Справу проти Полака суд розглядав справу вже втретє. На попередніх процесах його засуджували до 20 років позбавлення волі, але тоді вирок базувався на постах самого Полака у Facebook. Лише зараз звинувачення підкріплено висновком військової експертизи та метаданими фотографій, які підтверджують вбивство Полаком людей.

Полак у грудні 2016 року виїхав із Праги на територію, контрольовану військовими формуваннями так званої ДНР. Спочатку воював снайпером, згодом старшиною взводу. Полак був дуже активним у Facebook, але перестав писати з квітня минулого року, після того, як опублікував фото танка на заправці в Донецьку.

Якщо вирок буде визнано остаточним, а сам Полак повернеться до Чехії в майбутньому, він матиме можливість вимагати нового розгляду своєї справи. У таких випадках первинний вирок автоматично скасовується, і суд призначає новий основний розгляд.

До цього часу в Чехії було засуджено до реальних строків кількох осіб, які брали участь у боях на боці сепаратистів з 2014 року. 

Нагадаємо:

  • 12 вересня 2021 року стало відомо про затримання поліцією Чехії в аеропорту Праги громадянина РФ Олександра Франчетті за запитом прокуратури АРК та Севастополя. Його прокуратура звинувачувала в організації злочинного угрупування та участі у насильницькому утриманні щонайменше 11 проукраїнські налаштованих людей у Криму в 2014 році.
  • В лютому 2022 року Міський суд Праги погодив екстрадицію  Олександра Франчеттіз Чехії до України. Однак після початку повномасштабного вторгнення Росії переглянув це рішення та відмовив в екстрадиції.
  • В травні 2023 року Верховний апеляційний суд у Празі скасував виправдувальний вирок активному учаснику російської окупації Криму Франчетті.