Окупанти в Криму запроторили незаконно ув’язненого активіста Ремзі Німетулаєва на примусову психіатричну експертизу

ФСБ у Криму відправила заарештованого кримськотатарського активіста з Бахчисараю Ремзі Німетулаєва до психіатричної лікарні Сімферополя. Таке рішення “слідчий” ухвалив у рамках попереднього слідства у справі.

Про це повідомляє Кримська солідарність з посиланням на адвоката Марлена Халікова, який відвідав його у медичній установі.

“Йому проводять стаціонарну психолого-психіатричну експертизу”, – передав захисник.

Німетулаєва в ув’язненні почали турбувати біль у серці, про що він повідомив адвоката.

37-річний Ремзі Німетулаєв – громадянський активіст. Має п’ятеро неповнолітніх дітей. У листопаді 2021 року його затримали в ІТТ Сімферополя, куди він прийшов зустріти адвоката Едема Семедляєва після адміністративного арешту. Рішенням суду Німетулаєва заарештували на 10 діб у ізоляторі тимчасового тримання.

Нагадаємо, 24 серпня о четвертій ранку силовики увірвалися до будинків шістьох кримських татар — Сейдамета Мустафаєва, Ельдара Якубова, Абдулмеджита Сейтумерова, Руслана Асанова, Аметхана Умерова та Ремзі Німетулаєва.

П’ятеро чоловіків — цивільні активісти та багатодітні батьки, а у Сейтумерова нещодавно народилася дитина. Абдулмеджит — рідний брат двох політв’язнів з Бахчисараю Османа та Сейтумера Сейтумерових, заарештованих у березні 2020 року та засуджених до 17 та 14 років позбавлення волі.

Увечері 24 серпня у Київському районному суді пройшли судові засідання щодо обрання запобіжного заходу Аметхану Умерову, Ремзі Німетулаєву та Руслану Асанову. Вони залишаться у СІЗО-2 Сімферополя до кінця жовтня 2023 року.

Наступного дня співробітники Центру протидії екстремізму, поліції та люди в масках провели масове затримання кримських татар біля Київського райсуду. Усього затримали 23 особи. Активісти тоді прийшли підтримати Сейдамета Мустафаєва, Ельдара Якубова та Абдулмеджита Сейтумерова, яких суд також відправив до СІЗО-2 до кінця жовтня.