Прокуратура АРК скерувала до суду обвинувальний акт проти кримської “судді”, яка позбавляла українців права на землю

Прокуратура Автономної Республіки Крим направила до суду обвинувачувальний акт щодо кримської судді, яка виносила незаконні рішення про позбавлення громадян України права на земельні ділянки.

Про це повідомляє песслужба прокуратури АРК.

За даними Бюро судової інформації, обвинувачена – 33-річна громадянка України Олена Богданович, яка торік добровільно обійняла посаду “судді” у незаконно створеному російськими оккупантами судовому органі – “Керченському міському суді Республіки Крим”.

За матеріалами слідства, “суддя” виносила рішення про позбавлення українців права власності на земельні ділянки.

“Свої незаконні дії обвинувачена мотивувала тим, що громадяни України на території окупованого півострова – «іноземці» і не мають права володіти власними земельними територіями.

Загалом, перебуваючи на посаді «судді Керченського міського суду Республіки Крим», обвинувачена провела понад 300 судових засідань з розгляду цивільних та адміністративних справ, де рішення виносилися за російським законодавством.

Дії підозрюваної кваліфіковано як державна зрада (ч. 2 ст. 111) та колабораційна діяльність (ч. 7 ст. 111-1 УК України). Санкції статей передбачають до довічного позбавлення волі – це максимальна межа наказання за вказані дії.

Нагадаємо:

  • У грудні 2015 року Вища рада юстиції Україна зробила подання про звільнення 277 суддів Автономної Республіки Крим та Севастополя за порушення присяги.
  • 19 квітня 2016 року Верховна Рада України звільнила 198 суддів Автономної Республіки Крим, які нарушивши присягу, перейшли на службу до російських окупантів.
  • У січні 2017 року Генпрокуратура України повідомила, що проводити заочне розслідування за підозрою в державній зраді щодо 319 кримських суддів-зрадників.
  • 11 травня 2017 року Вища рада правосуддя України на своєму засіданні звільнила 91 суддю з Автономної Республіки Крим та Севастополя, які після окупації Криму перейшли на службу до Росії.