СБУ повідомила про підозри 57 колаборантам з лівобережжя Херсонщини, причетним до катування цивільних

Служба безпеки України встановила особи 57 колаборантів, які пішли на співпрацю з російськими окупантами на лівому березі тимчасово окупованої Херсонщини і перейшли на службу до “головного управління МВС РФ Херсонської області”.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

“Після отримання “посад” колаборантам видали “посвідчення” та формений одяг російського зразка, а також вогнепальну зброю. Це дозволяло їм вільно пересуватися захопленою частиною Херсонщини та проводити каральні заходи проти місцевих жителів”, – йдеться в повідомленні.

Під час таких “рейдів” російські окупанти разом зі своїми поплічниками викрадали людей прямо посеред вулиці та відвозили їх до російських катівень. Там до цивільних застосовували жорстокі тортури, зокрема катували струмом і протягом тривалого часу залишали без води.

Як зазначають в СБУ, у такий спосіб росіяни фабрикували “справи” проти українців, яких намагалися схилити до співпраці з ворогом або визнати “винними” в причетності до партизанського руху.

На підставі задокументованих злочинів 57 “посадовцям” карального органу РФ повідомлено про підозру в колабораційній діяльності та добровільному обійманні посади в незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території. СБУ публікує повний список підозрюваних у злочині.

Оскільки викриті колаборанти перебувають на тимчасово окупованій частині регіону, тривають комплексні заходи для притягнення їх до відповідальності.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter