Справа Майдану: у Києві суд оголосив вирок ексберкутівцям

Святошинський райсуд Києва 18 жовтня виголосив вирок у справі щодо розстрілів на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року щодо 5 колишніх бійців спецроти київського полку міліції особливого призначення «Беркут»: Олександра Маринченко, Сергія Тамтури, Павла Аброськіна, Олега Янішевського та Сергія Зінченко.

Трьох із них визнано винними у масових вбивствах учасників акцій протесту і засуджено до ув’язнення, повідомляє Укрінформ.

Так, Янішевському призначено покарання у вигляді довічного позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані із здійсненням правоохоронної діяльності, строком на 3 роки. Також його позбавлено спецзвання «підполковник міліції», сказав головуючий суддя Сергій Дячук.

Двом інших ексберкутівцям – Аброськіну і Зінченку – суд призначив покарання у вигляді позбавлення волі строком на 15 років з позбавленням права обіймати посади, пов’язані із здійсненням правоохоронної діяльності, на максимальний строк, з позбавленням спецзвання «сержант міліції» кожного.

Маринченка суд визнав винним у перевищенні службових повноважень і призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі на 5 років, із позбавленням права обіймати посади, пов’язані із здійсненням правоохоронної діяльності, строком на 2 роки.

Водночас Аброськіна та Маринченка за низкою статей виправдали. При цьому за всіма статтями обвинувачення виправдано Тамтуру.

У строк відбування покарання Янішевському, Аброськіну, Зінченку і Маринченку було зараховано кожен день їх перебування під вартою у цій справі за два дні позбавлення волі.

«Вважати Маринченка таким, що повністю відбув призначене судом за цим вироком основне покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років», – зазначив Дячук.

Разом з тим суд надав дозвіл на затримання Аброськіна, Зінченка та Янішевського, які були оголошені у розшук, для забезпечення виконання призначеного судом присяжних покарання.

Окремо суд ухвалив рішення щодо скасування арешту, накладеного на майно Тамтури, Зінченка, Аброськіна, Маринченка і Янішевського.

Крім того, суд ухвалив рішення щодо виплат низці постраждалих у справі як відшкодування моральної шкоди – від 40 тисяч до 1 млн грн.

Вирок може бути оскаржений упродовж 30 днів до Київського апеляційного суду з дня його проголошення.

Нагадаємо:

  • 20 лютого 2014 року в Києві в результаті розстрілів на вул.Інститутській загинули 48 осіб і 80 осіб отримали поранення саме від обстрілів з боку «Беркута».
  • Всі злочини, вчинені під час Революції Переваги, умовно об’єднані в одну велику «Справу Майдану», яке налічує 89 кримінальних проваджень. У них, зокрема, розслідують вбивство 91 людини (78 мітингувальників і 13 силовиків).
  • Судовий розгляд у справі про розстріли на Інститутській тривав з травня 2016 року до листопада 2022 року.
  • У 2019 році, в рамках обміну полоненими, Україна передала Росії п’ятьох обвинувачених у справі ексберкутівців. Маринченко і Тамтура повернулися до Києва, решта – ні.
  • 20 жовтня 2020 року Святошинський районний суд Києва оголосив у міжнародний розшук Янішевського, Зінченка й Аброськіна.