Суд в Одесі оголосив посмертний вирок колаборанту Стремоусову: довічне ув’язнення

Малиновський районний суд Одеси засудив загиблого заступника голови окупаційної адміністрації Херсонської області Кирила Стремоусова до довічного ув’язнення з конфіскацією майна.

Про це повідомила пресслужба суду у Facebook.

Суд визнав Стремоусова винним у «діяннях, умисно вчинених на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, державній та інформаційній безпеці України та у колабораційній діяльності».

«Судовий розгляд відбувався у спеціальному судовому провадженні in absentia (за відсутності обвинуваченого)… Під час судових дебатів, сторона обвинувачення просила визнати Стремоусова К.С. винним та призначити відповідне покарання в межах санкцій осудних статей. В свою чергу, захисник Стремоусова К.С. просила постановити виправдовувальний вирок щодо обвинуваченого. Оцінивши докази, які були подані сторонами кримінального провадження, суд дійшов висновку про винуватість громадянина у скоєнні кримінального правопорушення та призначив йому покарання за сукупністю кримінальних правопорушень у вигляді довічного позбавлення волі з конфіскацією майна», – зазначили в суді.

Повідомляється, що вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений в установленому законом порядку.

Юристка та радниця Центру прав людини ZMINA Наталія Охотнікова, коментуючи вирок Стремоусову, зазначає, що суд мав би закрити кримінальне провадження у зв’язку зі смертю обвинуваченого, втім для цього треба мати документи на підтвердження.

Ба більше, перед закриттям провадження прокурор складає клопотання та має повідомити письмово одному з близьких родичів або члену сім’ї та/або захиснику обвинуваченого про таку можливість, а суд скеровує їм копію клопотання прокурора.

“Оскільки судове провадження не було відкритим, нам достеменно не відомо, чи взагалі заявлялося прокуратурою таке клопотання і чи розпочинав таку процедуру суд. Однак маємо розуміти, що сам факт проголошення в російських ЗМІ інформації про смерть Стремоусова не може бути підставою для визнання його померлим і, як наслідок, застосування до нього вищевказаної процедури закриття провадження у зв’язку зі смертю”, – говорить Охотнікова.

Правниця припускає, що для того, щоб забезпечити дотримання права на справедливий суд та запобігати можливому порушенню вимог статті 6 Європейської конвенції, судді вирішили піти шляхом “дотримання всіх процедурних гарантій” і ухвалили вирок на підставі наявної інформації, зокрема про відсутність доказів смерті Стремоусова.

Нагадаємо,  незаконний “заступник голови російської окупаційної адміністрації у Херсонській області” Кирило Стремоусов, за повідомленнями російських ЗМІ та влади РФ, загинув у ДТП в листопаді 2022 року. Президент РФ Володимир Путін нагородив Стремоусова російським орденом Мужності посмертно.