В Україні заочно засуджені ще 5 колишніх суддів з Криму, які у 2014 році порушили присягу та перейшли на бік російських окупантів

"Арбітражний суд Республіки Крим", Сімферополь. Фото: Яндекс

В Україні суди оголосили вироки п’ятьом колишнім суддям з Криму, які на початку окупації півострова Росією у 2014 році порушили присягу та перешли на службу до незаконно створених росіянами судових органів.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Від «нової влади» вони отримали посади заступників голів так званих «Євпаторійського міського суду» і «Бахчисарайського районного суду», двоє засуджених працювали в «Ялтинському міському суді», а ще один — у «Совєтському районному суді».

Один із «суддів» був причетний до репресій проти кримських татар. Прокуратура уточнила, що один із «суддів» брав участь у прийнятті незаконних рішень щодо кримчан, які у травні 2014 року виступили проти окупації півострова та підтримали Мустафу Джемілєва, лідера кримськотатарського народу, якому окупанти заборонили в’їзд до Криму.

У той час протестувальники перекрили дорогу на кількох ділянках трас, що призвело до їх кваліфікування як «адміністративного правопорушення», за яке їх притягли до «відповідальності».

Суд визнав їх винними у державній зраді. «Засуджені своїми діями та рішеннями сприяли утвердженню та зміцненню окупаційної влади на півострові та вживали правосуддя згідно з російським законодавством», — йдеться в повідомленні.

Їх було засуджено до 12 і 13 років позбавлення волі у відсутності.

Нагадаємо:

  • У грудні 2015 року Вища рада юстиції Украни зробила подання про звільнення 277 суддів Автономної Республіки Крим і Севастополя за порушення присяги.
  • 19 квітня 2016 року Верховна Рада України звільнила 198 суддів Автономної Республіки Крим, які порушивши присягу, перейшли на службу до російських окупантів.
  • У січні 2017 року Генпрокуратура України повідомила, що проводить заочне розслідування за підозрою в державній зраді відносно 319 кримських суддів-зрадників.
  • 11 травня 2017 року Вища рада правосуддя України на своєму засіданні звільнила 91 суддю з Автономної Республіки Крим і Севастополя, які після окупації Криму перейшли на службу до Росії.