Кримському політв’язню Дмитру Штиблікову вперше за останні кілька років дозволили листування

Кримському політв’язню Дмитру Штиблікову, якого Росія торік у квітні вдруге засудила за нібито “державну зраду”, вперше за декілька років у російській колонії дозволили листування. 8 листопада Штибліков відзначає день народження, і його можна привітати листом.

Про це повідомила його донька  Тетяна Штиблікова.

“Сьогодні вже сьомий день народження, який мій тато відзначає в неволі. Вперше за декілька років я маю можливість привітати його листом особисто”, – написала вона.

Минулі роки цього дня рідні та близькі не знали, де росіяни утримують Дмитра, його постійно перевозили, етапували в цей час, тож він лишався сам на сам у своє свято.

Умови утримання Штиблікова суворі. Він перебуває у приміщенні камерного типу один, має лише одну коротку прогулянку в закритому маленькому дворику. Йому не дозволені ані відео, ані звичайні дзвінки, і побачення.

Чоловік має доступ лише до обмеженої кількості книжок і обмежений час на написання листів.

“Сама по собі можливість хоча б листуватися – це вже маленька радість. Тож нарешті батько отримає листа від нас із вітаннями в День Народження. Не віртуально у фейсбук, а реально. Якщо хтось хоче доєднатися, підтримати його в ці нелегкі часи своїм вітанням – напишіть мені в особисті повідомлення або тут у коментарі. Я зберу всі в один лист і відправлю також. Дуже хотілось би порадувати батька в такий спосіб”, – написала Тетяна.

До публікації донька політв’язня додала світлину з батьком, зроблену в грудні 2013 року.

“Севастополь. 10 років тому. Щасливі, молоді, попереду цілий світ. Ще не знаємо, як перевернеться наше життя за декілька місяців”, – підписала вона це фото.

Дмитро Штибліков мав вийти на волю після завершення п’ятирічного строку в справі так званих “кримських диверсантів” 8 листопада 2021 року, аде того ж дня його етапували до Ростова-на-Дону та звинуватили в “державній зраді”.

29 квітня 2022 року українця засудили до 19 років і 6 місяців у колонії суворого режиму. Російські медіа висвітлюють Дмитра як високопоставленого шпигуна ГУР Міноборони.

Нагадаємо:

  • 9 листопада 2016 року ФСБ РФ затримала в окупованому Севастополі українських громадян, яких російська спецслужба називає «членами диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міноборони України». Затримані Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов і Володимир Дудка нібито готували диверсійні акти в Криму.
  • Дмитро Штибліков в 2004 році був звільнений в запас з лав ЗС України і до 2014 року працював в Севастополі аналітиком в неурядовій організації Центр сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону «Номос», що припинив діяльність після окупації Криму. Олексій Бессарабов також працював в центрі «Номос» експертом. Володимир Дудка – капітан 2-го рангу запасу, колишній командир корабля управління «Сімферополь» ВМС України.
  • 16 листопада 2017 року «Севастопольський міський суд» засудив Штиблікова до 5 років позбавлення в колонії строго режиму і штрафу в розмірі 200 тисяч рублів.