Місце перебування етапованого з Криму заступника голови Меджлісу Нарімана Джелялова досі невідоме

Наріман Джелялов, перший заступник голови Меджлісу в «Сімферопольському районному суді», 06.09.2021 Фото: Elmaz Qırımlı

Місце перебування першого заступника Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, якого в жовтні етапували з Криму до Росії етапували для відбування незаконного покарання за сфальшованою силовиками справою, досі невідоме. 

Про це  написала на своїй сторінці у Facebook дружина політв’язня Левіза Джелялова.

“Про Нарімана досі нічого не відомо, де і в якому стані він, я не знаю. Він досі не зміг скористатися можливістю написати листа або зателефонувати, як у принципі це можуть зробити на етапі. Чому не зміг скористатися, щоб повідомити про себе, питання, думаю, риторичне. Впевнена, що це робиться спеціально з метою психологічного тиску та морального придушення, які прирівнюються до насильства. Вірю в те, що це не зламає силу духу Нарімана, але, зважаючи на такий довгий шлях невідомо де, переживання за його фізичне здоров’я мене дуже турбують”, – написала Левіза.

Чоловік досі не прибув до жодної з в’язниць Красноярського краю, куди був розподілений, уточнила Левіза. Вона та адвокат політв’язня скерували заяви до ФСВП Росії в Москву та до ГУФСВП Росії в Красноярському краї з вимогою негайно повідомити про місце перебування Нарімана Джеляла і стан його здоров’я. Відповіді вони не отримали.

Нагадаємо, Нарімана Джелялова етапували разом із братами Асаном та Азізом Ахтемовими. Згодом Азіз повідомив листом, що прибув до місця відбування покарання 10 листопада – до в’язниці-2 міста Єнісейська Красноярського краю. Асан прямує дорогою до Владимирської в’язниці після чотирьох СІЗО, в яких він пробув деякий час дорогою.

“Відправити до найвіддаленішої в’язниці й у такий спосіб максимально ізолювати Нарімана було не досить. Мабуть, треба ще замучити незаконно засуджену людину та її родину. Такі жорстокі реалії через людей, що уявили себе вершниками доль. Наріман завжди вчив не проклинати, не бажати поганого, бо це гріх. Складно себе стримувати, живучи в такій несправедливості, але щиро вірю, що відплатиться…” – написала дружина бранця Кремля.

Нагадаємо:

  • 3 вересня в селі Левадки Сімферопольського району співробітники ФСБ обшукали будинок і затримали Асана Ахтемова. 4 вересня співробітники ФСБ вранці провели в селі Первомайське Сімферопольського району обшук в будинку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, після якого його затримали і відвезли в невідомому напрямку. До цього вночі окупанти обшукали будинок і затримали жителя цього села Азіза Ахтемова нібито через причетність до вибуху газопроводу в селі Перевальному 23 серпня.
  • 6 вересня 2021 року «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Нарімана Джелялова. Також «Київський райсуд» обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до  для двоюрідних братів Азіза і Асана Ахтемових, підозрюваних в скоєнні «диверсії» (ч. 1 ст. 281 КК РФ).
  • 23 вересня слідство ФСБ пред’явило Джелялову нове обвинувачення в скоєнні диверсії в складі організованої групи з п. «А» ч. 2 ст. 281 КК РФ (покарання – від 12 до 20 років позбавлення волі). І по ч. 4 ст. 222.1 КК РФ – незаконне придбання, передача, зберігання, перевезення, пересилання чи носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв в складі організованої групи (покарання – від 10 до 15 років позбавлення волі).
  • У листопаді 2021 року Джелялова також обвинуватили в контрабанді вибухового пристрою за ч.3 ст.226.1 КК РФ (незаконний перетин через митний кордон Митного союзу в рамках ЄврАзЕС вибухового пристрою, вчиненого організованою групою).