В Криму силовики відкрили справу проти 25-річної Еміне Зекер’яєвої через “недоносительство”

Російські силовики в тимчасово окупованому Криму відкрили кримінальну справу проти 25-річної Еміне Зекер’яєвої за статтею 205.6 КК РФ – неповідомлення про злочин. “Слідчий управління” незаконного “МВС Криму” викликав її на допит. 

Про це повідомляє Кримська солідарність.

За версією слідчих, у 2016 році Еміне Зекер’яєва спілкувалася у «ВКонтакті» з громадянкою України, яка перебуває на території Сирійської Арабської Республіки, і не повідомила про це листування російські спецслужби та правоохоронні органи. Закер’яєва за твердженням окупаційних силовиків була зобов’язана це зробити, оскілки дівчина, як вважає слідство, входила в збройне формування, яке має цілі, які «суперечать інтересам РФ».

Адвокат Еміль Курбедінов, який супроводжував Еміне Зекеряєву на допиті, вважає, що спецслужби та інші органи слідства намагаються задіяти через такі кримінальні справи звичайних громадян та формують узаконену практику доносів.

«Щоб громадяни просто робили оперативну роботу співробітників ФСБ і повідомляли про будь-який підозрілий факт, про будь-яку розмову щодо сфери розслідування ФСБ. Сама ця стаття не витримує жодної критики — вона написана у такій розмитій формі. Її застосування у суді ще більше ускладнює захист за такою категорією справ. Зрозуміло, коли йдеться про явні злочини, коли людина бачить, що десь захопили заручників чи щось мінують, тут ще можна говорити про те, що була якась подія і про неї не розповіли. Але у випадку з Еміне все негаразд. Вона взагалі не розуміла 7 років тому, що таке листування може сформувати склад кримінальної справи», – пояснив Курбедінов.

Захисник упевнений, що державі спочатку необхідно довести провину громадянки України, про злочин якої мала на вимогу правоохоронних органів повідомити Еміне.

«Має набути чинності вирок співрозмовниці Еміне і тоді взагалі можна говорити, а чи мав місце злочин чи ні. Плюс ми розуміємо, як зараз працює російська судова система. Еміне не визнала провину, категорично не згодна, йде розслідування, про подробиці говоритимемо, коли нам представлять усі матеріали та документи», — сказав захисник.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу у розмірі до ста тисяч рублів або у розмірі заробітної плати або іншого доходу засудженого за період до шести місяців, або примусових робіт на строк до одного року, або позбавлення волі на той же термін. У Еміне Зекеряєвої двоє неповнолітніх дітей дошкільного віку.

«Думаю, що це утиск та залякування кримських татар, кримських мусульман. Для них нічого не варто через стільки років завести справу без доказів. За фактом на мене було порушено кримінальну справу відразу ж після обшуку в моєму будинку, який провели у серпні, але мені про це не було відомо 2 місяці», – прокоментувала Еміне Зекеряєва.

Нагадаємо, що справи про недоносительство також порушували проти чотирьох кримських татар: Рідвана Умерова, Айдера Кадирова, Айдера Аблякімова та Енвера Топчі.