Представника Росії уперше не обрали до складу Міжнародного суду ООН

Представник Росії уперше в історії не потрапив до складу Міжнародного суду ООН: він програв представникові Румунії, колишньому міністру закордонних справ Богдану Ауреску.

Про це пише український юрист-міжнародник, суддя Європейського суду з прав людини Микола Гнатовський.

Представник РФ Кірілл Геворгян і румун Богдан Ауреску номінувались від регіону Східної Європи. Переміг Ауреску, за якого проголосували 117 членів Генасамблеї. За інформацією “Європейської правди”, за російського кандидата в Генеральній асамблеї дали лише 77 голосів.

За інших номінантів, що перемогли – від Мексики, США, Австралії та Південно-Африканської Республіки – дали 143, 135, 117 і 113 голосів відповідно.

Гнатовський вказує, що в Міжнародному суді ООН у Гаазі у зв’язку з обранням Ауреску “вперше не буде радянського/російського судді”.

“Це вже другий випадок, коли постійний член Ради безпеки не буде представлений у Міжнародному суді ООН (першою була Велика Британія у 2017 році)”, – додав він.

Богдан Ауреску очолював Міністерство закордонних справ Румунії майже 5 років – з листопада 2019 до червня 2023 року, а перед тим протягом одного року у 2014-2015 роках.

Міжнародний суд ООН складається з 15 суддів, причому що три роки обираються п’ять нових суддів. Кожен суддя представляє певну регіональну групу країн і має заручитись підтримкою членів Радбезу й Генасамблеї ООН.

Нагадаємо, 27 лютого 2022 року Україна направила позов проти Росії до Міжнародного суду ООН.

Україна просила суд наказати РФ негайно призупинити розпочаті 24 лютого 2022 року воєнні дії, заявленою метою яких є “запобігання і покарання” нібито геноциду в Луганській та Донецькій областях України.

А також, щоб Російська Федерація негайно забезпечила, щоби будь-які військові або нерегулярні збройні формування, якими вона керує або підтримує, а також будь-які організації та особи не сприяли «військовим операціям», метою яких декларується “запобігання” чи “покарання” за нібито вчинення Україною геноциду.

Вже 16 березня 2022 року Міжнародний суд ООН в Гаазі 16 березня виніс рішення у справі України проти Росії і зобов’язав РФ припинити воєнні дії в Україні, які, як заявлено, відбуваються з метою “запобігання і покарання” нібито геноциду в Луганській та Донецькій областях України.

20 серпня 2022 року Європейський Союз подав до Міжнародного суду ООН інформацію у межах справи України проти РФ щодо звинувачень у “геноциді”, які країна-агресор використала на виправдання вторгнення в Україну.