Суд РФ додав 4,5 року ув’язнення до вироку кримському політв’язню Олегу Приходьку

Олег Приходько у Південному окружному військовому суді, Ростов-на-Дону Фото: Ґрати

Російський суд 8 листопада додав 4,5 року ув’язнення до вироку кримському політв’язню Олегу Приходьку. Його “засудили” за нібито “виправдання тероризму” та “публічні заклики до розв’язання агресивної війни”.

Про це Суспільному розповіла донька Прихрдька Наталія Швецова.

Володимир Приходько брав участь у засіданні шляхом відеозв’язку з колонії Володимирський централ.

“Його “мурижили” чотири години, він там із 6-ї години був. Йому штучно створювали проблеми у спілкуванні. Тобто постійно заважали, постійно забігали, заважали йому спілкуватися з адвокатом. А він же ще й глухий, розумієте. Загалом, суд відбувся і зараз йому винесли вирок: додали статей… Зараз йому впаяли 4,5 року суворого утримання”, – каже Наталія Швецова.

Донька політв’язня характеризує свого батька, як “нестриманого”, що йому врахували російські тюремники.

“Розумієте, тут така ситуація, йому спочатку нав’язували ось цих бійців-військовополонених, що він їх знає, потім у камері “щури-засланці” були. Це все зафіксовано було… Адвокат каже, що він дуже лаявся, кричав, нестриманий. Він матом крив і адвоката, і за утримання його (30 тисяч рублів за один день. — Ред.). У цьому нічого такого немає, адвокат витерпить, бо розуміє: гроші відпрацював і все, поїхав”, — зазначила вона.

Приходька регулярно відправляють у штрафний ізолятор, тож донька сумнівається, що батько вийде з російської в’язниці живим.

“Скільки він там перебуває в Краснодарі, його постійно то сім діб, то три дні, вийде — знову на 15 діб у ШІЗО. Над ним знущаються, його просто вбити хочуть… Його пресують, його залякують, залякують нами: говорять про те, що зараз підкладуть нам що-небудь. “Де твоя Україна? Твої родичі тут же сидітимуть. Дружина з донькою будуть тут сидіти. Підкинемо що-небудь і все”… Там такий пресинг страшенний, що можна на себе набрати все, що завгодно. Але він нічого не брав на себе”, — повідомила Швецова.

Крім того, Приходьку не надають жодної медичної допомоги, не передають ліки та відбирають посилки. За те, що він написав заяву щодо цього, чоловіка знову відправили у ШІЗО. Окрім цього, російські тюремники відбирають у нього частину грошей.

“На допомогу України ми теж не можемо розраховувати, тому що в нас немає картки Ощадбанку і виїхати ми теж не можемо, щоб раз на рік отримувати допомогу, яка була. Ми не можемо цього зробити. Коли він був у Ростові, ми знімали гроші, банкомат картку в нас з’їв, тому немає в нас її. Ми не знаємо, що нам робити. Йому додали майже стільки, скільки він мав сидіти”, — наголосила Швецова.

Родина політв’язня хоче поїхати до нього, але поки Приходька тримають у ШІЗО, побачитись з ним не може.

Нагадаємо:

  • 3 березня 2021 року суддівська колегія Південного окружного військового суду в російському Ростові-на-Дону засудила українського активіста Олега Приходька до 5 років ув’язнення в колонії суворого режиму. Перший рік свого терміну він повинен буде провести у в’язниці – колонії з найсуворішим режимом, де ув’язнені весь час утримуються в камерах. Крім того, Приходьку призначений штраф в розмірі 110 тисяч рублів (близько 42 тисяч гривень).
  • МЗС України висловило рішучий протест у зв’язку із оголошенням російським судом незаконного вироку громадянину України Олегу Приходьку за сфабрикованими обвинуваченнями в «підготовці терористичного акту, виготовленні і незаконному зберіганні вибухових речовин».
  • Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав Олега Приходька політичним в’язнем.
  • 17 травня 2021 року у Росії Апеляційний військовий суд міста Власіха (Московська область), розглянувши апеляцію захисту, залишив без змін вирок Південного окружного військового суду (Ростов-на-Дону), за яким Олег Приходько був засуджений до 5 років позбавлення волі.
  • В кінці травня 2021 року консул України Тарас Малишевський повідомив, що у Олега Приходька, якого мали етапувати із СІЗО-1 Ростова-на-Дону в колонію суворого режиму для відбування терміну покарання, погіршується стан здоров’я.
  • У травні 2023 року стало відомо, що проти Олега Приходька фабрикують нову кримінальну справу. Він залишився без адвоката.
  • Рідні Олега Приходька розповіли про психологічний тиск на політв’язня в російській колонії №2 Краснодарського краю, де він відбуває незаконне «покарання».