В Україні до 9 років ув’язнення засудили “главу адміністрації Чорноморського району” в тимчасово окупованому Криму

Святошинський районний суд Києва оголосив вирок виконувачці обов’язків “глави” незаконної “адміністрації Чорноморського району Республіки Крим”. За колабораціонізм її засуджено до 9 років позбавлення волі. 

Про це повідомляє Бюро судової інформації з писиланням на вирок суду.

За матеріалами справи, засуджена добровільно обійняла посаду виконувачки обов’язків “глави адміністрації” 3 березня 2023 року. 19 травня того ж року її було оголошено у державний, міждержавний та міжнародний розшук.

У тексті судового вироку не називається ім’я засудженої, втім за повідомленням російських та окупаційних кримських ЗМІ, 3 березня 2023 року посаду виконувачки обов’язків “глави адміністрації Чорноморського району Республіки Крим” обійняла Наталія Пісарєва. Вже в червні її було затверджено на посаді “глави адімністрації”.

На своїй сторінці у соцмережі “ВКонтакте” засуджена викладала зображення прапору Російської Федерації, «георгіївської стрічки», складеної у формі літери «Z», а також відеозапис звернення особи, яка підтримує президента РФ, так звану “спеціальну військову операцію” і сподівається на їх перемогу. Пісарєва також розмістила розпорядження про призначення її на посаду, своє фото на тлі російського прапору з надписом «9 лет ми вместе»  і зображення українських військовополонених із закликом здаватися в полон.

Українські слідчі прийшли до висновку, що вина Пісарєвої у колабораціонізмі повністю доведена. За вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.111-1 КК України їй призначено покарання у вигляді 9 років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування строком на 10 років та з конфіскацією майна.

Нагадаємо:

  • Прокуратура АРК та міста Севастополя повідомила про підозру у колабораційній діяльності 96 окупаційним високопосадовцям з окупованого Криму.
  • Наприкінці вересня 2023 року Прокуратура АРК та міста Севастополя повідомила про підозру у колабораційної діяльності ще 10 кримським посадовцям, які співпрацюють з РФ.
  • Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя здійснює процесуальне керівництво у 127 кримінальних провадженнях за фактами незаконного позбавлення волі осіб за їхню проукраїнську позицію чи участь у відповідних заходах, а також в одному – за фактом неналежного надання меддопомоги українським політв’язням.