В Узбекистані суд оголосив перший обвинувальний вирок чоловіку, який воював проти України

Суд Ташкенту оголосив обвинувальний вирок мешканцю Узбекистану Ільдару Хайруліну. Його визнано винним в участі у війні проти України в лавах терористичної “ДНР” та засуджено до пʼяти років позбавлення волі. 

Про це повідомляє узбекистанська служба “Радіо Свобода”.

За матерыалами справи, 38-річний Ільдар Хайрулін уродженець Юкоричірчикського району Ташобласті, брав участь у бойових діях проти України у 2014–2015 роках. Сторона обвинувачення показала профіль Хайруліна на сайті “Миротворець”. Слідчі стверджують, що знайшли в телефоні фігуранта скриншоти, які підтверджують його провину.

Своєю чергою родичі засудженого заявляють, що чоловік не брав участі у війні в Україні, не їздив туди, а на момент звинувачення перебував у РФ.

За їхніми словами, фотографію, розміщену на “Миротворці”, Хайрулін зробив у РФ, він ніколи не був в Україні, а зброя на фотографії не вогнепальна, а пневматична. Сам Хайрулін також не зізнався в злочині та має намір оскаржити вирок в апеляції.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter