Фінляндія відмовила в екстрадиції в Україну лідера російського угруповання «Русич», неонациста Яна Петровського

Верховний суд Фінляндії не дозволив екстрадицію до України лідера російського неонацистського угруповання “Русич” Яна Петровського, який брав участь у війні проти України.

Про це повідомляє фінське видання Helsingin Sanomat.

На думку Верховного суду, Фінляндія не може погодитися на екстрадицію підозрюваного росіянина в Україну через “умови в українських тюрмах”. Європейський суд з прав людини визнав, що вони порушують третю статтю Конвенції з прав людини про те, що ніхто не може бути підданий тортурам, поводженню чи покаранню у нелюдський або такий, що принижує гідність, спосіб.

За даними Верховного суду, Петровському нібито загрожуватиме принижуюче гідність поводження, якщо його екстрадують в Україну.

Згідно з повідомленнями, умови в українських в’язницях ще більше погіршилися під час війни і можуть становити загрозу життю та здоров’ю. Крім того, надходили повідомлення про тортури та насильство, серед іншого, щодо осіб, яких підозрюють у співпраці з Росією.

Згідно з рішенням Верховного Суду,  причин для тримання росіянина під вартою для забезпечення можливої екстрадиції більше немає, тому його слід звільнити.

Ян Петровський — один із засновників російського неонацистського воєнізованого угруповання “Русіч”. Воював проти України на Донбасі у 2014-2015 роках. З 2007 року Петровський жив у Норвегії. У 2017 році його позбавили посвідки на проживання в цій країні та депортували.

У липні 2023 року Яна Петровського затримали у Фінляндії за «порушення міграційного законодавства» Шенгенської зони та подання неправдивих даних (ймовірно, це могло бути пов’язане з тим, що він представився як «Воїслав Торден»).

Україна надіслала запит на його екстрадицію.

Нагадаємо:

  • 12 вересня 2021 року стало відомо про затримання поліцією Чехії в аеропорту Праги громадянина РФ Олександра Франчетті за запитом прокуратури АРК та Севастополя.
  • В лютому 2022 року Міський суд Праги погодив екстрадицію  Олександра Франчеттіз Чехії до України. Однак після початку повномасштабного вторгнення Росії переглянув це рішення та відмовив в екстрадиції.
  • У жовтні 2023 року Міський суд Праги частково виправдав Олександра Франчетті та звільнив з-під варти. Попри те, що прокуратура подала на рішення апеляційну скаргу, Франчетті вдалося виїхати з країни. В березні 2023 року Франчетті з’явився в Криму та дав інтерв’ю севастопольскому виданню ForPost.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter