Міграційна служба зупинила розгляд справи про позбавлення громадянства судді Львова

Державна міграційна служба України зупинила розгляд питання про позбавлення громадянства України екссудді Верховного суду Богдана Львова, у якого раніше виявили паспорт РФ.

Причини цього рішення у відомстві не розголошують, послаючись на «конфіденційність» інформації, повідомляє проєкт “Схеми”.

Про зупинення розгляду вперше стало відомо 7 грудня, під час судового засідання за позовом Львова до Верховного суду про поновлення на посаді судді. Так, згідно з документом, долученим Львовим до матеріалів позовної справи, яка слухається в Київському окружному адмінсуді, 17 листопада 2023 року Державна міграційна служба поінформувала Львова, що більше не розглядає подання Комісії з питань громадянства при президентові України про припинення українського громадянства Богдана Львова.

«Ми неодноразово зверталися до Державної міграційної служби, і от остання відповідь була про те, що такий розгляд припинено. На мій погляд, це означає, що вони не можуть довести добровільність набуття громадянства – як підставу для припинення українського громадянства», – повідомив Львов у коментарі «Схемам» після закінчення судового засідання.

«Схеми» надіслали запит до Державної міграційної служби України з проханням повідомити, на яких підставах вони більше не розглядають питання про припинення українського громадянства Богдана Львова. Відповіді там не надали, пославшись на «конфіденційність» такої інформації.

Журналісти звернулися до заступника керівника офісу президента Олексія Дніпрова, який також очолює Комісію при ОП з питань громадянства. Він повідомив, що не пригадує, чи отримувала Комісія лист від Державної міграційної служби і порадив звернутися до офісу президента із запитом. Журналісти окремо направили лист до ОП.

Наступне засідання у справі Львова, відбудеться 26 грудня, о 13:00 у приміщенні Київського окружного адміністративного суду. Під час засідання відбудуться судові дебати, цього ж дня можуть ухвалити рішення у справі про поновлення Львова на посаді судді.

Нагадаємо, Служба безпеки України офіційно підтвердила наявність у заступника голови Верховного суду України Богдана Львова російського громадянства.

«Служба безпеки України проінформувала Верховний суд, що за результатами перевірки встановлено, що Львов Богдан Юрійович (дата народження 28 вересня 1967 року, місце народження – місто Запоріжжя) отримав паспорт громадянина Російської Федерації № 4512799636 від 17.10.2012, який продовжено Львовом Б.Ю. замість паспорту громадянина Російської Федерації, який втратив чинність, № 4598589684 від 22.07.1999», – йдеться у повідомленні Верховного суду.

Раніше Богдан Львов стверджував, що документ, що підтверджує громадянство РФ, який оприлюднили журналісти програми “Схеми”, сфальшований. За його словами, у розслідуванні журналістів  оприлюднена форма, яку він нібито заповнив для отримання паспорта РФ, коли досяг 45-річчя. Водночас він стверджує, що станом на дату заповнення цієї форми — 26 жовтня 2012 року, зразок цієї форми у РФ ще не був затвердженим.