Нацполіція розпочала понад 107 тисяч кримінальних проваджень за злочини росіян

З кінця лютого 2022 року слідчі Національної поліції розпочали понад 107 тисяч кримінальних проваджень за злочини, що були скоєні військовими РФ. 

Про це повідомляє Нацполіція.

“З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну слідчі Національної поліції України розпочали 107 207 кримінальних проваджень за фактами вчинення на території України злочинів військовослужбовцями збройних сил Російської Федерації та їхніми пособниками”, – йдеться в повідомленні.

92 тисячі 722 провадження за порушення законів і звичаїв війни (ст. 438 ККУ), 9 249 – за зазіхання на територіальну цілісність України (ст. 110), 3 508 – за колабораціонізм (ст. 111-1) та 236 за державну зраду (ст. 111).

За скоєння російськими військовими сексуального насильства відкрито 75 кримінальних проваджень.

Нагадаємо,  Служба безпеки України розслідує майже 92 тисяч кримінальних проваджень, пов’язаних з повномасштабною агресією Російської Федерації. Майже 43 тис. проваджень відкриті за ст. 438 – порушення законів та звичаїв війни.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter