В колоніях та СІЗО РФ близько 90% затриманих “за опір СВО” українців зазнають тортур – правозахисники

Росіяни утримують у полоні близько 4 тисяч цивільних українців, яких затримали на нібито “опір “СВО”. У СІЗО та колоніях їх катують. 

Про це “Важным историям” розповів правозахисник Центру громадянських свобод Михайло Савва.

“Більшість цивільних полонених з березня 2022 року перебувають у російських колоніях без процесуального статусу: «У багатьох немає звинувачень ― лише інвентарний номер ув’язненого. Українців тримають у окремих локаціях. На території колонії може бути окрема будівля для них чи окремий сектор будівель. У громадських працівників немає можливості їх побачити. До ізолятора юристів не пускають — підстав немає”, – розповыв Савва.

За даними Центру громадянських свобод, катуванням піддають 90% полонених. «Наші дослідження ґрунтувалися на опитуваннях людей, які повернулися з полону. Чоловіків катують більше, ніж жінок. Цифру у 90% підтверджує комісія ООН щодо України.

Ми прийшли до них незалежно один від одного, – пояснив експерт організації. — Коли людину планують залишити в живих і потім судити, катують так, щоб явних слідів, що калічать, не було, наприклад електрошокером. Він залишає лише крапки на тілі. Якщо у суді людина заявляє, що її катували, слідчий пояснює це клопами у камері. [Також відомі випадки, коли] людині розтинають кінчики пальців, роблять так звані “трояндочки”».

Нагадаємо, у Росії і на тимчасово окупованих територіях існує кілька десятків місць утримання українських військовополонених, але практично в жодному з них не отримують медичної допомоги. При цьому всі вони «проходять м’ясорубку допитів та тортур».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter