“Суд” в Криму оштрафував правозахисника Джеппарова на 40 тисяч рублів

Абдурешит Джеппаров Фото: АТР

Незаконний “суд” у Білогірську в тимчасово окупованому Криму розглянув справу про адміністративне правопорушення щодо кримського правозахисника Абдурешіта Джеппарова. “Суддя” Галина Шувалова визнала Джеппарова винуватим нібито у “зловживанні свободою інформації”.

Про це повідомляє видання Кримський процес.

“Очікувалося, що в суді буде допитано двох свідків, які за словами російських силовиків були присутні при складанні протоколу на Джеппарова. Сам правозахисник стверджує, що протоколи було складено без нього, він дізнався про переслідування, коли його викликали до суду. Захист наполягав на допиті обох свідків, оскільки раніше, в ході іншого процесу, один з них уже давав свідчення, що не був присутнім під час складання протоколу, але потім «пригадав» необхідні обставини”, – пише видання.

Свідки до суду не прийшли. Незважаючи на відсутність підстав, суддя не відкладала засідання для забезпечення явки, а закінчила розгляд справи. Джеппарова було визнано винним за статтею 13.15 КоАП «Зловживання свободою інформації». Суд призначив покарання у вигляді адміністративного штрафу у розмірі 40 тиясч рублів. Правозахисник має намір оскаржити рішення у суді апеляційної інстанції.

Нагадаємо:

  • 25 квітня 2023 року в Криму російські силовики затримали кримськотатарського активіста та правозахисника Абдурешіта Джеппарова після обшуку в його будинку в Білогірську.
  • Джеппарова утримували в спецприймачі для адміністративно заарештованих «управління МВС РФ по Сімферополю» на вул. Павленка, 1а.
  • 27 квітня «Білогірський районний суд» заарештував затриманого 25 квітня кримськотатарського активіста та правозахисника Абдурешіта Джеппарова на 12 діб за нібито «непідкорення поліції».
  • В травні російські силовики порушили проти Джеппарова ще дві справи про адміністративні правопорушення за статтями про дискредитацію російської армії та зловживання свободою інформації.