Богдана Львова, який має російське громадянство, поновлено на посаді судді Верховного Соуду України

Київський окружний адміністративний суд зобов’язав поновити на посаді судді Касаційного господарського суду у складі Верховного суду Богдана Львова, який має російське громадянство.

Про це повідомляє Суспільне.

Суд також постановив виплатити Львову середню зарплату за час вимушеного прогулу за період з 5 жовтня 2022 року, коли його було відразовано.

Суд частково задовольнив позов Львова. Після засідання в коментарі журналістам він сказав, що загалом рішенням задоволений. Він відповів на запитання журналістів про російське громадянство, наявність якого СБУ підтвердила у жовтні 2022 року:

“Мене себе переконувати не треба. Я знаю, що я є виключно громадянином України і у мене єдиний паспорт — громадянина України. Іншого паспорта у мене немає”, — сказав Львов.

Верховний Суд може і має оскаржити таке рішення КОАС про відновлення на посаді судді Богдана Львова. Проте до рішення апеляції воно вже має виконуватися, повідомили у Фундації DEJURE.

“Після поновлення Львова на посаді (що вже сталося), його треба включити в колегію суддів, аби він почав здійснювати судочинство. Для цього колектив КГС ВС має зібратися і прийняти рішення. Без нього Львов буде суддею, але не братиме участь в авторозподілі справ. Судді КГС ВС мали би зібратися й проголосувати проти або свідомо проігнорувати збори, проте на такий суддівський активізм розраховувати не варто. Минулого разу в питанні Львова суддям забракло голосів навіть для того, щоб прибрати його з адміністративної посади голови”, — йдеться у повідомленні аналітично-адвокатського центру.

Нагадаємо, Служба безпеки України офіційно підтвердила наявність у заступника голови Верховного суду України Богдана Львова російського громадянства.

«Служба безпеки України проінформувала Верховний суд, що за результатами перевірки встановлено, що Львов Богдан Юрійович (дата народження 28 вересня 1967 року, місце народження – місто Запоріжжя) отримав паспорт громадянина Російської Федерації № 4512799636 від 17.10.2012, який продовжено Львовом Б.Ю. замість паспорту громадянина Російської Федерації, який втратив чинність, № 4598589684 від 22.07.1999», – йдеться у повідомленні Верховного суду.

Раніше Богдан Львов стверджував, що документ, що підтверджує громадянство РФ, який оприлюднили журналісти програми “Схеми”, сфальшований. За його словами, у розслідуванні журналістів  оприлюднена форма, яку він нібито заповнив для отримання паспорта РФ, коли досяг 45-річчя. Водночас він стверджує, що станом на дату заповнення цієї форми — 26 жовтня 2012 року, зразок цієї форми у РФ ще не був затвердженим.