Ексгенерал СБУ Наумов, засуджений у Сербії за відмивання грошей, вийшов з в’язниці – ВВС

Колишній генерал Служби безпеки України Андрій Наумов, який в Сербії засуджений до одного року позбавлення волі за звинуваченням у відмиванні грошей, вийшов з в’язниці на початку грудня. 

Про це повідомляє ВВС з посиланням на джерело у Високому суді міста Ніш.

Поки йде розгляд апеляції у Наумова забрали документи та заборонили залишати територію Сербії.

Адвокати Наумова подали скаргу на рішення про заборону виїзду з країни, аргументуючи загрозою для життя клієнта, проте суд її не задовольнив. Крім того, за словами адвоката, у рамках розгляду справи про екстрадицію суд встановив наявність реальної загрози життю Наумова, а сам він заявляв про небезпеку, пов’язану із перебуванням у Сербії.

Нагадаємо, у вересні 2023 року Вищий суд міста Ниш у Сербії засудив ексначальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ, ексгенерала Андрія Наумова до одного року позбавлення волі за звинуваченням у відмиванні грошей.

Як йдеться в матеріалі Валентини Самар, головної редакторки Центру журналістських розслідувань, Кроти ФСБ в СБУ. Чого не вистачає у справі Кулініча-Сівковичау липні 2021 року, тобто, за рік до викриття мережі «політичного офісу Клюєва-Сівковича», Наумов  був звільнений президентом і безперешкодно покинув країну.  7 червня 2022 року його затримали на прикордонному переході на півдні Сербії і арештували за підозрою у відмиванні грошей. З собою він мав незадекларовану готівку, діаманти і цікавого подорожнього – Александра Акста, внесеного РНБО до санкційних списків контрабандистів, з якими «боровся» Наумов під керівництвом Баканова.

Якщо «охотнік ФСБ» – це Наумов, як стверджує ДБР в рамках справи Кулініча-Сівковича, то йому мали б повідомити про підозру у державній зраді. Це ще якось пояснило б засвітку його особи, яку зазвичай слідчі органи не оприлюднюють аж до вступу в силу обвинувального вироку.