Хорватія передасть Україні заарештовану супер-яхту Медведчука

Віктор Медведчук фото: СБУ

Хорватський окружний суд міста Спліт ухвалив рішення про передачу Україні яхти Royal Romance, яка належала екснародному депутату, голові політради партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктору Медведчуку. 

Про це повідомила голова Нацагентства з питань розшуку та управління активами, одержаними злочинним шляхом Олена Дума.

“Державним секретарем Міністерства закордонних та європейських справ Республіки Хорватія – Керівником міжвідомчої робочої групи з питань підтримки України Франо Матушічем повідомлено про ухвалення Окружним судом м. Спліт рішення передати судно Royal Romance Україні на підставі запиту про міжнародно-правову допомогу. Отримано запевнення, що Хорватія очікує якнайшвидшої передачі судна Україні. На думку хорватської сторони, правових перешкод для здійснення цього наміру не існує”, – заявила вона.

Також Дума зазначила, що АРМА отримало погодження на проведення повторного огляду цього активу.

“Після проведення оцінки арештованого активу АРМА планує здійснити його реалізацію. Продаж цього лоту стане першим прикладом реалізації арештованих активів, що перебувають за кордоном”, – додала голова АРМА.

Дума зауважила, що зазначена яхта 25 січня 2024 року відпливала для технічного огляду, і запевнила, що Нацагентство тримає ситуацію на контролі.

“Стосовно повідомлень у ЗМІ про відплиття арештованої яхти Медведчука Royal Romance. Головне – не панікувати. АРМА тримає питання на особливому контролі та володіє достовірними даними про те, що арештована яхта 25 січня 2024 року тимчасово відчалила для підтвердження її технічної спроможності, плавучості та роботи двигунів. Проведення цих заходів відбулось за рішенням Окружного суду м.Спліт (Хорватія). Для забезпечення законності під час технічної перевірки за процесом спостерігав капітан порту за участі поліцейських Хорватії”, – пояснила вона.

Нагадаємо, Личаківський районний суд Львова 13 квітня 2022 року за поданням ДБР та Офісу генпрокурора арештував ще 154 об’єкти рухомого і нерухомого майна народного депутата, голови політради партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко.