Над українським політв’язнем Олександром Марченко знущаються у російській в’язниці – правозахисники

Український політв’язень Олександр Марченко, якого росіяни засудиили за нібито “шпигунство” до 10 років колонії суворого режиму, зазнає знущань у в’язниці.

Про це повідомляють правозахисники “Першого відділу”.

З початку 2024 року року Марченко провів у звичайній камері лише два дні. 7 днів він провів в штрафному ізоляторі, після чого, 10 січня, його перевели до приміщення камерного типу (ПКТ) на шість місяців під приводом “порушення форми одягу”, сфабрикованого за вказівкою “керівництва в Москві”- заявляють правозахисники.

Політв’язень постійно стикається зі знущаннями – як у СІЗО, так і у виправних колоніях №8 і №2 в Бурятії. Про це він сам розповів у листах, які опинилися в розпорядженні “Першого відділу”.

Зокрема, охорона пенітенціарної установи змушує українця кричати “Слава Росії!” та “правильно” відповідати на запитання “Чий Крим?”.

Загалом за два роки ув’язнення Марченко провів 85 діб у ШІЗО, шість місяців у єдиному приміщенні камерного типу (ЄПКТ) та дев’ять місяців у ПКТ.

Також його оштрафували на 30 тисяч рублів за дискредитацію армії.

Нагадаємо, що Марченка полонили 2019 року. Тоді він поїхав до окупованого Донецька, щоб подати документи на повернення викраденого автомобіля, який на початку бойових дій залишив у місті на станції технічного огляду.

Його полонили бойовики “ДНР”, які вибивали свідчення та зізнання в нібито співпраці з СБУ, а невдовзі передали російським силовикам у Краснодар. Суд засудив Марченка до ув’язнення у колонії суворого режиму на 10 років, а згодом цей вирок підтвердив апеляційний суд.