Розкрадання 1,5 млрд грн при закупівлі снарядів: чиновникам Міноборони повідомлено про підозри

Національна поліція та Служба безпеки України викрили схему розкрадання державних коштів під час закупівлі боєприпасів для ЗСУ і повідомили про підозри чиновникам Міністерства оборони.

Про це повідомляє пресслужба Міноборони.

За даними слідства, у жовтні 2022 року фігуранти уклали з Міноборони контракт на постачання 100 тис. мінометних пострілів іноземного виробництва. Жодна поставка не відбулась, попри зобов’язання розпочати їх у грудні 2022 року. Контракт передплачений Міністерством оборони на 97%.

Після одержання коштів менеджмент компанії перерахував частину грошей на баланс іноземної комерційної структури, яка мала поставити замовлені боєприпаси в Україну.

Однак та не відправила жодного артснаряду до нашої держави, а отримані кошти вивела у тінь, перевівши їх на рахунки ще однієї афілійованої структури на Балканах.

Решта суми від Міноборони залишилася на рахунках української компанії в одному зі столичних банків.

Пʼятьом фігурантам провадження повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені організованою групою). Зокрема, підозру отримали: колишній та нинішній керівники Департаменту військово–технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони, очільник та комерційний директор компанії «Львівський арсенал», а також представник іноземної комерційної структури.

Серед підозрюваних – екс-посадовець Міноборони, затриманий під час спроби втечі з України на пункті перетину кордону. До суду направлено клопотання про обрання запобіжного заходу.