Наглядачі в’язниці застосували силу до кримського політв’язня Ялкабова та змусили поголити голову

Наглядачі в’язниці №1 Димитровграда застосовували до кримського політв’язня Тимура Ялкабова силу та змусили поголити голову. 

Про це пише “Кримська солідарність” з посиланням на дружину Аліє Муждабаєву.

За її словами, після примусового гоління Тимура змушували помити голову під холодною водою у раковині, Ялкабов відмовися.

“Він астматик, і йому категорично не можна переохолоджуватись та контактувати з холодною водою. Я дуже переживаю за його стан та наслідки цих неправомірних дій”, – сказала Муждабаєва.

Водночас в управлінні федеральної служби виконання покарань РФ по Ульяновській області заперечили, що до Ялкабова застосовували силу.

У відповіді на звернення дружини політв’язня там заявили, що перукарня обладнана раковиною з підведенням гарячої та холодної води, а “факт незаконного застосування фізичної сили” стосовно Ялкабова не встановлений, і сила застосовується тільки, щоб нібито припинити непокору чи протидію законним вимогам співробітників кримінально-виправної системи.

Нагадаємо, незаконно засуджений росіянами кримськотатарський активіст, фігурант так званої “справи Хізб ут-Тахрір” Тимур Ялкабов, втратив 25 кілограмів в колонії Димитровграда Ульяновської області.

Тимур Ялкабов – пекар-кондитер із Сімферополя. 17 лютого 2021 року співробітники ФСБ Росії провели у будинках кримських татар мусульман масові обшуки — у Білогірську, Бахчисараї, Сімферополі, Севастополі та Радянському районі Криму.

Ялкабова затримали після обшуку та звинуватили в  “організації діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації”, “приготуванні до злочину та замах на злочин та  “діях, створених задля насильницького захоплення влади чи насильницького утримання влади, порушення Конституції Російської Федерації, так само як і спрямовані на насильницьку зміну конституційного ладу Російської Федерації” кримінального кодексу РФ.

22 березня 2022 року Південний окружний військовий суд засудив Ялкабова до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Російські окупанти незаконно етапували політв’язня з Криму на територію Росії в січні 2023 року, що, за оцінкою українських правозахисників, є воєнним злочином. Чоловіка помістили 9 лютого 2023 року до ШІЗО, в якому він досі перебуває.