У 2023 році Антикорупційний суд засекретив щонайменше 11 вироків

Вищий антикорупційний суд

У 2023 році Вищий антикорупційний суд засекретив щонайменше 11 своїх вироків. В більшості з них було укладено угоду зі слідством та фігуранти задонатили на ЗСУ.

Про це йдеться в матеріалі Української правди.

Як пише видання, загалом справ з угодами за рік було щонайменше 25. Це компроміс, на який ідуть злочинець і держава. Проте в Україні цей інструмент не був розвинутий і попри переваги, несе в собі й ризики.

Угода залишає широке поле для зловживань, правоохоронці можуть “розслабитись” і менш відповідально ставитись до якості розслідувань. А секретність процесу угоди – підірвати довіру суспільства до суду і справедливості. Так ці ризики в 2018 році сформулювала Парламентська асамблея Ради Європи.

Видання зауважує, що український закон забороняє домовлятись з організатором злочину. Але він неоднозначний у питанні, чи можна відпускати корупціонерів під умовне покарання, тобто не відправляти їх за ґрати. При цьому саме таке покарання – умовне – зазвичай і призначають за угодами.

  • ексміністр екології Микола Злочевський;
  • банкір Олександр Ігнатенко, який фігурує у справі про розкрадання коштів “Укргазбанку”;
  • мер Полтави Олександр Мамай, який платив з бюджету своїм хатнім працівницям;
  • нардеп Олександр Трухін, який пропонував поліцейським хабар за втечу з місця п’яного ДТП;
  • адвокат Олег Горецький, відомий як пособник голови Верховного Суду Всеволода Князєва;
  • Віталій Жуков і Андрій Рогоза – фігуранти скандалу про розкрадання в “Укроборонпромі” за часів Порошенка;
  • заступник міністра енергетики та вугільної промисловості доби Януковича Ігор Кирюшин та інші.

За інформацією УП, у грудні 2023 прокуратура прозвітувала: за весь час роботи антикорупційної структури в Україні суд виніс 55 вироків саме на підставі угод, засудивши таким чином 76 осіб. І аж 25 таких справ, тобто майже половина, була ухвалена саме 2023 року.