Вища рада правосуддя відсторонила від посади суддю Лонського, якого підозрюють в корупції

9 січня 2024 року Вища рада правосуддя тимчасово відсторонила від здійснення правосуддя суддю Приморського районного суду міста Одеси Іллю Лонського у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Відповідне рішення ВРП ухвалила, задовольнивши клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександра Клименка.

Відсторонення діятиме до кримінальної відповідальності до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження.

Суддя підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 15, частиною 3 статті 369, частиною 2 статті 190 Кримінального кодексу України, а саме у замаху на надання неправомірної вигоди іншій судді за ухвалення позитивного рішення у справі щодо адміністративного правопорушення, а також заволодінні частиною неправомірної вигоди шляхом обману судді Приморського районного суду м. Одеси, за що передбачається покарання на строк від 4 до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, в серпні 2023 року Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру судді Приморського районного суду м. Одеси Іллі Лонському. Йому інкримінують замах на надання неправомірної вигоди іншій судді цього ж суду за ухвалення позитивного рішення в адміністративній справі, а також заволодінні частиною хабаря шляхом обману.

У липні суддя Лонський повідомив Вищій раді правосуддя, що детективи НАБУ втручаються в його діяльність. Саме тоді у нього в кабінеті знайшли кошти.

19 червня цього року НАБУ і САП викрили адвоката з Одеси на одержанні 2 тис. дол. США від військовослужбовця. Саме у стільки він оцінив «допомогу» з ухвалою позитивного рішення в справі щодо адміністративного правопорушення суддею Приморського районного суду м. Одеси. Для цього звернувся до знайомого судді цього ж суду, аби той домовився з колегою про вирішення питання за гроші.