З початку війни в Україні за воєнні злочини засуджено 77 російських військових

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, українські правоохоронці повідомили про підозри у воєнних злочинах 477 військовослужбовцям РФ, 77 з ниїх вже оголошено вироки. 

Про це написав генеральний прокурор Андрій Костін у Facebook.

«…Ми будуємо нашу мережу всеосяжної відповідальності за всі злочини агресора. Ми вже повідомили про підозру у вчиненні воєнних злочинів 477 особам, 77 осіб засуджено», – сказав він на четвертій зустрічі радників із питань національної безпеки та радників із зовнішньої політики лідерів держав щодо реалізації Формули миру.

За словами Костіна, під час панелі, присвяченій пункту 7 Формули миру «Відновлення справедливості», партнери почули свідчення українців про воєнні злочини, скоєні російськими військовими: 16-річного хлопця, чийого батька застрелили окупанти просто перед його очима, та молодої жінки, яка зазнала сексуального насильства від російського військовослужбовця.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter